100 scholen winnen nieuwe speelplaatsmeubels van gerecycleerde Bebat-tonnen

Tienen, - Door lege batterijen in te zamelen, winnen 100 scholen meubels voor hun speelplaats die gemaakt zijn van oude plastic inzameltonnen van Bebat. In september lanceerde Bebat een grootschalige wedstrijd onder alle Belgische scholen. De opdracht was zo snel en zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Nu maakt Bebat de resultaten van de wedstrijd bekend: van de 809 deelnemende scholen zijn er zo’n 100 gelukkige winnaars die binnenkort kunnen genieten van de nieuwe speelplaatsmeubels! ​

Zo’n 100 scholen winnen gloednieuwe speelplaatsmeubels

Eind september gingen de energieke avonturiers van 809 scholen de uitdaging aan zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen en zo kans te maken op de felbegeerde speelplaatsmeubels. Scholen konden zelf bepalen voor welke prijs ze deelnamen. Bij het inschrijven kregen ze de keuze tussen vijf verschillende speelplaatsmeubels: een zitbank, een dubbel tuimelrek, een bloembakbank, een picknicktafel of een hindernissenparcours. Elke school bepaalde dus zelf voor welke meubels ze wilden gaan en hoeveel stuks ze wilden winnen. Op basis daarvan kregen scholen een inzameldoel opgelegd: het minimumgewicht dat ze moesten inzamelen om kans te maken op de gekozen prijs. Op basis van de snelheid waarmee de scholen dit doel behaalden en het aantal ingezamelde kilo’s ten opzichte van hun doel, kregen ze een inzamelscore. De ranking van die inzamelscores bepaalde uiteindelijk de winnaars, in functie van het aantal beschikbare speelplaatsmeubels.

In totaal zamelden de scholen maar liefst 224.000 kg batterijen in. Die kan Bebat op haar beurt dan weer recycleren, zodat de belangrijke metalen uit de batterijen hergebruikt kunnen worden en zo ook minder grondstoffen gewonnen moeten worden. Dankzij deze actie maakt Bebat bovendien 100 scholen gelukkig en zullen daar binnenkort Bebat-groene meubels de speelplaatsen opfleuren.

“We zijn trots om te zien hoeveel scholen zich zo hard hebben ingezet voor deze actie. Voor Bebat is dit een uitstekende manier om kinderen, de volwassenen van morgen, te tonen hoe ze correct omspringen met lege batterijen. Zo leren we hen deze systematisch in te zamelen en binnen te brengen bij Bebat. ​

Bebat heeft in 2020 alle plastic inzameltonnen, die we ook bij de scholen gebruikten, vervangen door slimme metalen vaten. Al die tonnen hebben we laten herwerken tot speelplaatsmeubels, die nu ook weer in de scholen terechtkomen – zo is de cirkel dus rond. We zijn er trouwens van overtuigd dat de kinderen nog enthousiaster batterijen zullen inzamelen zodra deze nagelnieuwe speelplaatsmeubelen op hun school zullen schitteren,”
zegt Nele Peeters, Marketing Director bij Bebat.

Speelplaatsmeubels van gerecycleerde inzameltonnen

De speelplaatsmeubels zijn gemaakt van oude, plastic inzameltonnen van Bebat. Bebat klopte hiervoor aan bij Govaplast, specialist in plastic recycling. Zij vermaalden het plastic tot granulaat dat vervolgens gesmolten werd tot een warme pasta. Die pasta goten ze in mallen in de vorm van massieve planken, die werden gebruikt om banken, picknicktafels of speeltuigen van te maken. Bij deze productie ging niets verloren en bleven de materialen ook in België. De mooie kleur van de Bebat-tonnen kon behouden blijven omdat Govaplast ze apart verwerkte en een aparte productielijn gebruikte. Bebat kon zo een aanzienlijk aantal plastics een nieuw leven geven.


Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be