30 gemeenten uit Limburg strijden om ecologisch speelplein van Bebat

Van 1 tot 31 mei daagt Bebat voor de 5de keer provincies uit voor de ‘Win een speelplein voor je gemeente’ actie. Dit jaar zal de strijd losbarsten in de provincies Limburg en Luik. Per deelnemende provincie schenkt Bebat een ecologisch speelplein aan de gemeente die de meeste gebruikte batterijen weet in te zamelen. In 30 Limburgse gemeenten zullen zowel jong en oud worden uitgedaagd om de handen in elkaar te slaan en hun beste beentje voor te zetten ten voordele van het milieu. Het is ondertussen de 5de keer dat Bebat deze inzamelwedstrijd lanceert en zo gemeenten aanspoort om lege batterijen in te zamelen. Vorig jaar waren de provincies Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant aan de beurt.

Nieuw ecologisch speelplein in ruil voor gebruikte batterijen

Henegouwen en West-Vlaanderen waren de eerste provincies die in 2013 werden uitgedaagd door Bebat, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Namen (2014), Antwerpen (2015) en Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant (2016). De ‘Win een speelplein voor je gemeente’ actie van Bebat is dus niet aan zijn proefstuk toe en daagt dit voorjaar voor deze vijfde editie de provincies Limburg en Luik uit. De inzet voor de deelnemende gemeenten is niet min: per provincie wordt er een speelplein, gemaakt uitsluitend uit recycleerbare materialen, geschonken aan de winnaar. Tussen 1 en 31 mei zullen de inwoners dus extra hun best moeten doen om zoveel mogelijk gebruikte huishoudelijke batterijen in te zamelen. De huishoudelijke batterijen kunnen ingeleverd worden in één van de Bebat-inzamelpunten in de gemeente.

De gemeente die per provincie het grootste gewicht aan huishoudelijke gebruikte batterijen per inwoner  inzamelt, zal  binnenkort een speelplein rijker zijn. Door het totale inzamelresultaat van de gemeente te delen door het aantal inwoners van de gemeente, maken alle gemeenten evenveel kans om het ecologische speelplein te winnen.

Maar liefst 68% van de Limburgse gemeenten zetten hun tanden in deze ecologische uitdaging. De deelnemende gemeenten zijn: As, Beringen, Bocholt, Borgloon, Bree, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Neerpelt, Nieuwerkerken, Overpelt, Peer, Sint-Truiden, Tongeren, Voeren, Wellen en Zonhoven.

Uitstekende resultaten vorige edities

“Dit voorjaar kunnen we opnieuw 2 gemeenten gelukkig maken. Sinds we gestart zijn met deze inzamelwedstrijden in 2013 hebben we ondertussen al acht speelpleinen geschonken. Ook de inzamelresultaten zijn uitstekend. De provincies Oost-Vlaanderen en Namen zamelden respectievelijk 38.845 en 4.738 kilo gebruikte batterijen, zaklampen en accu’s in, West-Vlaanderen en Henegouwen 47.424 kilo en 25.838 kilo, Antwerpen 39.346 kilo en Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant zamelden samen maar liefst 74.374 kilo gebruikte batterijen in. We hopen dat Limburg en Luik zich voor deze vijfde editie van hun duurzaamste kant laten zien en de inzamelresultaten evenaren of zelfs misschien overtreffen. Zo heeft niet alleen de winnende gemeente baat bij de actie, maar ook de natuur,” licht Nele Peeters, marketing manager van Bebat, toe.

Voor meer informatie: Speelpleinactie Bebat

Over de vzw BEBAT

Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er dus voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop wat betreft de inzameling van batterijen. In onze meer dan 23.500 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat vzw staat in voor de ophaling, sortering en recyclage ervan. In 2015 zamelde Bebat een recordgewicht van ongeveer 2.758 ton batterijen in. Bovendien tonen huisvuilanalyses aan dat 100 kg huisvuil gemiddeld slechts 1 batterij bevat, waarmee Bebat een inzamelefficiëntie van 88% behaalt. 

PB-30-gemeenten-uit-Limburg-strijden-om-ecologisch-speelplein-van-Bebat.pdf

PDF 441 KB

Silke Winters

Consultant, Grayling

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2024 zamelde Bebat meer dan 4.000 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be