Bebat breekt opnieuw inzamelrecord: in 2022 zamelden Belgen 3.717 ton lege batterijen in

Tienen, - In 2022 hebben de Belgen opnieuw massaal hun lege batterijen ingeleverd in de meer dan 24.000 Bebat inzamelpunten. Bebat kon de teller dit jaar afsluiten op 3.717 ton ingezamelde batterijen, wat neerkomt op anderhalve keer het gewicht van het Atomium. Hiermee onderscheidt België zich van zijn Europese buurlanden, die een daling vaststellen in hun inzamelactiviteiten.

Een mooie prestatie van 11,5 miljoen Belgen

2022 is een succesjaar geweest voor Bebat, die vandaag haar ijzersterke jaarresultaten bekendmaakt. De organisatie noteerde een groei van 2% van het totale gewicht aan ingezamelde batterijen, wat neerkomt op een stijging van 87 ton ten opzichte van 2021. Dit is een positieve ontwikkeling in een Europese batterijmarkt die volop verandert. Het totale aantal op de markt gebrachte batterijen in België is licht gedaald (5%), met name zink-koolstof-, alkaline- en zink-luchtbatterijen. Oplaadbare lithiumbatterijen daarentegen zijn met 6% gestegen, onder meer door de sterke stijging van het aantal thuisbatterijen.

Peter Coonen, Algemeen Directeur van Bebat, is opgetogen: "De Belgen bleven hun lege batterijen inleveren, terwijl ze er minder kochten. Dit hebben we te danken aan ons efficiënte en toegankelijke batterij-inzamelsysteem, dat bij iedereen goed ingeburgerd is, ook bij kinderen. 9% van de ingezamelde batterijen komen trouwens van de inzamelunits in scholen. Bovendien ontving ons interactief bezoekerscentrum Villa Pila in 2022 de 1000e klas met leerlingen, de burgers van morgen."

Ook het aantal aangesloten bedrijven - de bedrijven die batterijen op de Belgische markt brengen - gaat sterk vooruit. ​ Bebat telt nu 4.591 deelnemers, ofwel 501 meer dan in 2021.

Iedereen zijn of haar eigen manier om in te zamelen

In 2010 had een Belgisch gezin thuis gemiddeld 107 batterijen liggen. Vandaag zijn dat er 131, waarvan 30 ​ lege batterijen die binnen kunnen worden gebracht bij een Bebat inzamelpunt. Via de school van de kinderen, tijdens het winkelen of tijdens het maandelijkse bezoek aan het recyclagecentrum: elk gezin heeft zijn eigen manier om zijn lege batterijen binnen te brengen bij de inzamelvaten, en dat is maar goed ook! De Belgen brengen hun lege batterijen gemiddeld twee tot drie keer per jaar naar één van de 24.355 Bebat inzamelpunten. Die zitten sinds vorig jaar in een nieuw jasje, dankzij de nationale uitrol van de slimme inzamelvaten. Die geven automatisch aan wanneer ze vol zitten en de batterijen moeten worden opgehaald.

De samenleving evolueert, batterijen ook

In een steeds veranderend energielandschap blijft de missie van Bebat dezelfde: zoveel mogelijk lege batterijen inzamelen en recycleren. Zo is er bijvoorbeeld een sterke groei van het aantal oplaadbare lithiumbatterijen op de markt. Deze worden zowel in kleine toestellen gebruikt maar ook bijvoorbeeld in elektrische wagens. Ook thuisbatterijen, die vaak worden gebruikt om zonne-energie op te slaan, zitten de laatste jaren stevig in de lift. Bebat zorgt ervoor dat alle batterijen, van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV batterijen, ingezameld en op de beste manier gerecycleerd worden. Om de nieuwe, zwaardere en meer gesofisticeerde batterijen te verwerken, moet Bebat haar expertise voortdurend blijven ontwikkelen.

Peter Coonen, Algemeen Directeur van Bebat, besluit als volgt: "We werken actief aan oplossingen om nieuwe soorten batterijen een tweede leven te geven. Daarnaast onderzoeken we ook of ze gedeeltelijk hergebruikt kunnen worden voordat ze naar recyclage gaan. In de toekomst wordt dit voor ons de nieuwe standaard. Dat vraagt om innovatie, pionierswerk en technische hoogstandjes. Samen met onze partners en de 11,5 miljoen Belgen willen we een voortrekkersrol blijven spelen in de Europese inzameling en recyclage van lege batterijen."

De resultaten zijn hier beschikbaar.


Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2024 zamelde Bebat meer dan 4.000 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be