Bebat en de OVAM lanceren projectoproep om innovatie in hergebruik en second life van herlaadbare batterijen te stimuleren

- Bebat lanceert vandaag samen met de OVAM en dankzij het Vlaams Fonds Batterijen1 voor het eerst een projectoproep om circulaire en innovatieve projecten. Deze projecten moeten rond hergebruik en second life van gebruikte, herlaadbare batterijen en kostbare materialen te stimuleren en zo de transitie naar een circulaire economie verder te zetten. Geselecteerde projecten kunnen voor maximaal 90.000 euro per project worden gefinancierd. De maximale looptijd van de projecten loopt van midden 2021 tot einde 2022. Projectvoorstellen kunnen worden ingediend tot en met vrijdag 30 april 2021.

Herlaadbare batterijen een tweede leven geven

Herlaadbare batterijen zijn alom aanwezig in onze moderne samenleving, denk maar aan de batterij in een elektrische wagen, een smartphone, elektrische fiets of een e-step. Deze batterijen worden doorgaans vervangen van zodra hun capaciteit gedaald is naar 70 tot 80% of wanneer ze defect zijn. Na dit eerste leven kunnen deze batterijen echter nog aan een second life beginnen in allerhande secundaire toepassingen, zoals de opslag van zonne-energie of als thuisbatterij.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat, leg uit: “het hergebruik en de de ‘second-life’ batterijtoepassingen zijn relatief nieuwe activiteiten die de laatste jaren tot ontwikkeling komen dankzij een duidelijke groei in grote herlaadbare batterijen in elektrische toestellen en voertuigen. Met deze projectoproep willen wij, samen met de OVAM, initiatieven ondersteunen bij het opzetten of verder ontwikkelen van innovatieve projecten die bijdragen aan het duurzaam sluiten van de materiaalkringlopen van batterijen. Op die manier willen we circulaire innovatie stimuleren en kennis, expertise en technische knowhow delen tussen spelers uit de sector, Bebat en de OVAM.”

Knowhow, expertise en 90.000 euro

Dankzij het Vlaams Fonds Batterijen dat door Bebat en de OVAM in 2019 in het leven werd geroepen, willen beide organisaties met deze oproep projecten ondersteunen die de batterijsector zullen versterken. Zo willen beide organisaties nieuwe synergieën creëren, zowel op het vlak van concrete kennis en expertise als tussen sectorgenoten en deelnemers onderling. Bebat en de OVAM zullen de geselecteerde projecten uit deze oproep ondersteuning bieden op verschillende vlakken.

Jan Verheyen, Woordvoerder van de OVAM, legt uit: “We streven ernaar de geselecteerde projecten zo breed mogelijk te ondersteunen. 80% van de gemaakte kosten kunnen worden gefinancierd, voor maximaal 90.000 euro per project. ​ Daarnaast zetten we ook onze eigen expertise in, via begeleiding door medewerkers van de OVAM en Bebat, en bieden we de geselecteerde projecten kansen om hun netwerk verder uit te bouwen en om hun zichtbaarheid verder te verhogen via onze communicatiekanalen. Bovendien, en niet onbelangrijk, krijgen ze via Bebat ook toegang tot de nodige afgedankte batterijen voor hun projecten.”

De projecten moeten zich richten op het duurzaam sluiten van de materiaalkringloop van batterijen. “Hergebruik” en “second life” zijn dus de sleutelbegrippen voor deze projectoproep met als doel de verlenging van de levensduur van herlaadbare batterijen of componenten ervan. De projectoproep is bovendien gericht op projecten die op termijn een return voor zowel de indiener als voor de OVAM, het Vlaamse gewest en Bebat kunnen genereren en dus gebaseerd zijn op een verdienmodel. Dit houdt een economische return in. Het delen van kennis en expertise kan eveneens een economische meerwaarde betekenen. ​

"Vlaanderen behoort vandaag al tot de koplopers van het Europese peloton inzake een circulaire economie. Als we die voortrekkersrol willen behouden, moeten we voortdurend blijven zoeken naar manieren om producten langer te kunnen gebruiken of een tweede leven te geven. Dat geldt ook voor herlaadbare batterijen. Wanneer die niet meer renderen voor hun originele toestel, kunnen die nog wel een enorme waarde hebben voor een ander apparaat of tijdens een tweede leven. Met deze projectoproep reiken we de hand aan alle creatieve geesten in Vlaanderen om met innovatieve oplossingen onze herlaadbare batterijen zo lang mogelijk van waarde te laten zijn tijdens hun eerste of latere levensfases", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vindt u hier.


1 Het Vlaams Gewest (de OVAM) en Bebat vzw richtten in 2019 een samenwerking op onder de vorm van het “Vlaams Fonds Batterijen” met als doelstelling het duurzaam sluiten van de materiaalkringlopen van batterijen.


Over de OVAM

De OVAM is een Vlaamse overheidsdienst die ervoor zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem. We geven richting aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloeden zo de uitvoering van de wetgeving.

Onze bodem beschermen we door de bodemkwaliteit in Vlaanderen te controleren, verontreinigingen te voorkomen en bodemsaneringen ambtshalve uit te voeren.

We helpen gezinnen en bedrijven om afval te vermijden en juist te sorteren. Samen met alle Vlamingen werken wij aan een circulaire economie, om zo de levensduur en het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be