Bebat en Govaplast recycleren oude plastic inzameltonnen tot gloednieuwe speelplaatsmeubelen en speeltuigen

Tienen, - Bebat heeft een unieke samenwerking opgezet met Govaplast, specialist in plastic recycling, om haar oude plastic inzameltonnen een tweede leven te geven. Die kunnen binnenkort ​ dienst doen als speelplaatsmeubelen en speeltuigen in de felgroene Bebat-kleur. Net zoals Bebat de grondstoffen van lege batterijen nooit verloren laat gaan, draagt ze nu ook met de recyclage van haar oude inzameltonnen bij tot de circulaire economie.

Een nieuw leven voor plastic inzameltonnen

Als pionier op vlak van duurzaamheid, blijft Bebat voortdurend innoveren. Een tijd geleden verving Bebat namelijk alle plastic inzameltonnen door slimme inzamelvaten in staal. Die zijn niet alleen een stuk duurzamer, maar ook veiliger dan de oude exemplaren. Uiteraard drong de vraag zich op wat met de oude inzameltonnen zou gebeuren, want dat zijn er heel wat – ruim 30.000 –, en voor Bebat is het uitermate belangrijk om alle grondstoffen te kunnen hergebruiken. Daarom klopte de organisatie aan bij Govaplast, een specialist in de recylage van plastic, voor een samenwerking.

“De nagelnieuwe producten voor speelplaatsen die we samen met Govaplast gaan maken worden voor 100% gemaakt van onze oude, plastic inzameltonnen. Bij deze productie gaat niets verloren en blijven de materialen ook in België. Bovendien hebben ze een zeer lange levensduur. Daarmee maken we de cirkel rond, aangezien deze inzameltonnen vroeger ook in scholen stonden,” klinkt het enthousiast bij Nele Peeters, Marketing Director bij Bebat.

Govaplast, dé partner in plastic recycling

“Duurzaamheid zit in het DNA van Bebat die een duurzame oplossing zocht voor haar vaten en vond die in een partnerschap met Govaplast Play. Ik vind dat we oprecht fier mogen zijn op het resultaat,” zegt Nele Peters.

Govaplast staat Bebat met veel plezier bij in de missie om de oude Bebat inzameltonnen een nieuw leven te geven. Zij vermaalden het plastic tot granulaat dat vervolgens gesmolten werd tot een warme pasta. Die pasta goten ze in mallen in de vorm van massieve planken, en zo kreeg het plastic een nieuwe vorm. Deze plastic planken werden vervolgens gebruikt om gloednieuwe speelplaatsmeubelen zoals speeltuigen of picknicktafels van te maken.

“De kleurenmix van alle PE dat we normaal verwerken geeft per definitie steeds een grijs resultaat dat daarna bijgekleurd wordt. De mooie kleur van de Bebat-tonnen kon behouden blijven omdat we ze apart verwerkten en een aparte productielijn gebruikten,” Axel Martin, verkoopdirecteur voor Govaplast.

De missie van Bebat en Govaplast is duidelijk: geen enkele grondstof mag verloren gaan, maar moet steeds weer hergebruikt kunnen worden. Zo bouwen de twee organisaties samen aan een duurzame en circulaire toekomst.

Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over Govaplast en Govaerts Recycling

Govaerts Recycling nv is een 100% Belgisch bedrijf opgericht in 1995, met productie en kantoren in Alken bij Hasselt. Het bedrijf stelt 45 werknemers tewerk en produceert onder de merknaam Govaplast planken, palen, terrassen, omheiningen, speeltoestellen en straatmeubilair in recycling kunststof, en dit 24/24. Omdat Govaerts Recycling nv wil bijdragen tot het behoud van ons ecosysteem en ​ een actieve rol wil spelen in dit proces, bestaan de grondstoffen voor 100% uit gerecycleerd plastic afval (PE en PP) en zijn de eindproducten ook voor 100% recyclebaar. De firma transformeert meer dan 10.000 ton plastic afval per jaar in nieuwe producten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be