Bebat en Recupel slaan de handen in elkaar met een sensibiliseringscampagne over het correct inzamelen van batterijen en elektronische toestellen in Brussel
Bebat en Recupel slaan de handen in elkaar en gaan in September in samenwerking met Leefmilieu Brussel de hoofdstad doorkruisen om de Brusselaar beter te informeren en te sensibiliseren over het correct inzamelen van lege batterijen en afgedankte elektro. Een Brussels gezin heeft gemiddeld 21 lege batterijen en 3 verouderde elektronische toestellen in huis. Hoewel lege batterijen en afgedankte elektro wel degelijk hun weg naar de inzamelpunten van Bebat en Recupel vinden, belanden er in Brussel nog te vaak lege batterijen en afgedankte elektro bij het gewone huisvuil of zelfs op straat! Bovendien zitten er vaak nog lege batterijen in afgedankt elektro en worden deze dikwijls niet gescheiden bij het binnenbrengen. Met deze campagne willen Bebat en Recupel de Brusselaar bewust maken van hun inzamelgedrag: kapot of afgedankt elektro bij Recupel, lege batterijen bij Bebat.
Bebat en Recupel zetten in samenwerking met Leefmilieu Brussel de komende weken in op een bijzonder zichtbare campagne in het Brusselse straatbeeld om de Brusselaar aan te sporen afgedankte elektronische apparaten en lege batterijen op een correcte manier in te zamelen.
Eric Dewaet, CEO van Recupel: “Elektronisch afval is de categorie die het sterkst groeit want het gebruik van dit soort toestellen neemt ieder jaar verder toe. Tegelijkertijd worden bepaalde grondstoffen die onderdeel van de toestellen vormen, steeds zeldzamer – het gaat daarbij om goud, koper of zink. Veel mensen weten niet dat elektrotoestellen, net zoals batterijen, niet alleen gevaarlijk afval zijn, maar bovendien ook goed te recycleren zijn. Recupel recycleert gemiddeld 90% van de bestanddelen van elk ingezameld toestel. In Brussel wordt dit soort afval helaas nog al te vaak in de gewone witte huisvuilzakken teruggevonden, en zelfs op het voetpad!”
Bebat en Recupel komen naar je toe!
Hoewel de inzamelpunten van Bebat en Recupel wijd en zijd verspreid zijn in Brussel, willen beide organisaties samen met Leefmilieu Brussel het voor de Brusselaar nog duidelijker maken hoe ze zich van hun afgedankte elektronische toestellen en lege batterijen kunnen ontdoen. Daarom doorkruisen Bebat en Recupel in aanvulling op de campagne in het straatbeeld ook een week lang de hoofdstad om de Brusselaar te informeren en sensibiliseren. Zo willen beide organisaties op een directe en zichtbare manier het inzamelgedrag van de Brusselaar nog meer stimuleren.
Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation voor Bebat: “De inzamelcijfers voor lege batterijen in België zijn al bij de beste van Europa. Bovendien wordt 100% van alle batterijen die bij Bebat worden binnengebracht gerecycleerd. Niettemin komt een deel van de batterijen toch nog bij het huisvuil terecht. Ook in kapotte of afgedankte elektronische toestellen worden vaak lege batterijen vergeten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling want ook die lege batterijen kunnen heel goed gerecycleerd worden. Batterijen die in het huisvuil verdwijnen zijn dus extra te betreuren vanwege het verlies van waardevolle materialen als lithium en kobalt die in tijden van een exponentiële groei van de batterijmarkt extra belangrijk zijn. Daarom willen we de Brusselaar met deze campagne zo veel mogelijk aanmoedigen om lege batterijen en afgedankte elektronische toestellen correct van elkaar te scheiden en naar een inzamelpunt te brengen.”
De weg naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt
Doorgaans zijn supermarkten, recyclageparken en bedrijven de meest gekende inzamelpunten voor lege batterijen en afgedankte elektronische toestellen. Bovendien is het zo dat de meer dan 180 Brusselse inzamelpunten van Recupel en Bebat vaak op dezelfde plaats te vinden zijn, wat het voor de consument eenvoudig maakt om gelijktijdig lege batterijen en afgedankte elektronische apparatuur binnen te brengen. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk Brusselaars hun weg naar zo’n inzamelpunt vinden, bouwden Recupel en Bebat nu ook een nieuwe gezamenlijke website uit: www.recycleerhier.be.
Op deze website kunnen Brusselaars voortaan heel eenvoudig het meest dichtstbijzijnde inzamelpunt voor zowel Bebat en Recupel terugvinden. Bovendien vinden ze er praktische en nuttige tips voor het correct inzamelen en scheiden van afgedankt elektro en lege batterijen.
Pascale Hourman, Woordvoerster voor Leefmilieu Brussel: “Het gebruik van batterijen en elektr(on)ische apparaten neemt elk jaar toe en hun ecologische voetafdruk is aanzienlijk. Om opportuniteiten te bieden op het gebied van milieu en grondstoffenbeheer, is het daarom van belang ze selectief in te zamelen en te recycleren. Dit afval hoort niet bij het restafval. Met deze campagne willen we een reflex creëren: gebruikte batterijen en kapotte elektronische apparaten naar inzamelpunten brengen. Er is er altijd wel één bij jou in de buurt. Of het nu in supermarkten, elektrowinkels, doe-het-zelfzaken of in de recyclageparken is.”
De campagne loopt van 6 september tot 4 oktober. Meer info op www.recycleerhier.be.
Over Recupel
De vzw Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektr(on)ische toestellen op een duurzame en kosten-efficiënte wijze ingezameld en verwerkt worden. Recupel werd in 2001 door producenten en invoerders van elektr(on)isch materiaal in België opgericht. De financiële middelen die ze ter beschikking krijgt via de Recupel bijdrage gaan uitsluitend naar de organisatie en promotie van inzameling en recyclage van oud elektro. In 2020 verzamelde en verwerkte Recupel 10,8kg afgedankt elektr(on)isch materiaal per inwoner, wat van België één van de meest vooruitstrevende landen maakt op vlak van elektro-recyclage, maar in Brussel is dit cijfer veel kleiner met maar 5,4kg.Recupel werkt intensief samen met verschillende sectororganisaties en overheden en zoekt voortdurend naar innovatieve manieren om de hoeveelheid ingezameld oud elektro in België te vergroten.
Meer informatie vindt u op www.recupel.be.
Over Leefmilieu Brussel
Leefmilieu Brussel is de administratie voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als openbare dienst heeft Leefmilieu Brussel als opdracht de studie, de opvolging, het beheer en het leveren van expertise op het gebied van lucht, natuur, water, bodem, afval en lawaai. De administratie geeft milieuvergunningen en houdt toezicht op de naleving ervan, ondersteunt milieu educatie, werkt aan informatie- en bewustmakingsprojecten en ontwikkelt haar activiteiten op het gebied van ecologisch bouwen. Leefmilieu Brussel stuurt ook het regionale Lucht-Klimaat-Energie plan. Al deze missies zijn gericht op het behoud van het milieu, het ondersteunen van de bevolking van Brussel en het verbeteren van hun levenskwaliteit.
Meer info: www.leefmilieu.brussels
Overtuigd door Zero Waste? Bezoek https://leefmilieu.brussels/themas/zero-afval