Bebat viert geboorte nieuwe inzamelkubus en zegt vaarwel aan plastic zakjes

De organisatie verkleint haar ecologische voetafdruk en schakelt over naar een circulair alternatief

Na 25 jaar waarin meer dan 2 miljard batterijen werden ingezameld, gaat Bebat nog een stap verder in de circulariteit van haar werking en neemt de organisatie binnenkort afscheid van het iconische inzamelzakje. Om de ecologische voetafdruk van Bebat verder te verkleinen en in te zetten op minder plastic, schakelt de organisatie straks volledig over op de kartonnen inzameldoosjes. Deze krijgen een make-over en zullen voortaan als meetinstrument de consument helpen om verder correct batterijen te blijven inzamelen en vervoeren. Daarmee wil Bebat de de inzameling aanpassen aan een complexer wordende batterijmarkt.

De traditionele plastic inzamelzakjes die door consumenten worden gebruikt om lege batterijen in een inzamelpunt te deponeren zullen straks helemaal verdwijnen. Bebat verdeelde de voorbije jaren jaarlijks zo’n 4,5 miljoen plastic zakjes via huis-aan-huisbedelingen en via haar eigen netwerk. Dat is goed voor 13,5 ton plastic per jaar. Hoewel die zakjes een nobel doel dienden, stapt de organisatie nu over naar een volledig milieuvriendelijk alternatief om nog een stap verder te gaan richting een meer circulaire economie. Dankzij deze maatregel vermindert Bebat haar jaarlijks plastic verbruik met 13,5 ton.

De plastic zakjes die de voorbije jaren werden verdeeld, waren een praktische manier om het voor consumenten makkelijker te maken batterijen in te zamelen. Omdat de inzamelcijfers in België de laatste jaren hoge toppen scheren, lijkt de Belg vandaag duidelijk overtuigd van het belang van batterij-inzameling en recyclage. Voor Bebat lijkt het ideale moment dus aangebroken om nu ook de manier van inzamelen duurzamer te maken en aan te passen aan een batterijmarkt in evolutie

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation voor Bebat: “25 jaar later stellen we vast dat de inzamelcijfers in België bijzonder hoog zijn en we een duidelijke leidersrol opnemen in vergelijking met andere Europese landen. Als organisatie zijn we daar bijzonder trots op, maar we zijn ons ook meer dan ooit bewust van onze eigen ecologische voetafdruk. Daarom willen we ook voor onze eigen werking volop inzetten op de circulaire economie en hebben we besloten dat plastic geen plaats meer heeft in een organisatie als Bebat. Het wordt dus tijd om afscheid te nemen van de traditionele zakjes en vooruit te kijken naar een andere, meer duurzame manier van inzamelen.”

Het nieuwe inzameldoosje: 86x86 mm, 27 gram en kerngezond!

Wie zich afvraagt hoe lege batterijen straks hun weg nog naar een inzamelpunt zullen vinden, niet getreurd: Bebat is dolgelukkig met de geboorte van haar nieuwe inzameldoosje! De nieuwe spruit meet 86 op 86 mm, weegt 27 gram en ziet er kerngezond uit. Het is dan ook met trots dat Bebat haar jongste telg voorstelt aan het grote publiek.

Vergeleken met 25 jaar geleden is de batterijmarkt in constante evolutie. Naast de gekende kleine batterijen, zijn er hoe langer hoe meer grotere of sterkere batterijen op de markt gekomen als gevolg van een steeds mobieler leven.

Het nieuwe herbruikbare inzameldoosje dat consumenten voortaan ook kunnen gebruiken om hun batterijen naar een inzamelpunt te vervoeren, heeft daarom niet alleen een kersverse look, het bevat ook nieuwe richtlijnen voor het bewaren en binnenbrengen van lege batterijen. Onder het motto “meet je het, dan weet je het” kan er met het doosje eenvoudig worden nagegaan waar batterijen al dan niet mogen worden binnengebracht. Past een batterij in de cirkelvormige opening van het doosje, dan kan deze worden binnengebracht op school. Passen batterijen niet door de cirkelvormige opening maar wel in de kubus, dan zijn ze welkom in alle inzamelpunten in winkels. Batterijen die helemaal niet in de kubus passen mogen dan weer worden binnengebracht in een recyclagepark!

Peter Coonen, CEO van Bebat: “Om tegemoet te komen aan de groeiende en steeds meer gespecialiseerde batterijmarkt, vonden we het nodig om ook onze inzamelstrategie te herzien. Door het inzameldoosje een nieuw ontwerp te geven, maken we van de gelegenheid gebruik om mensen te sensibiliseren dat niet elke batterij zomaar in elk inzamelpunt kan binnengebracht worden. Denk maar aan fietsbatterijen of andere, zwaardere batterijen die een meer gespecialiseerde behandeling vragen. Dankzij de nieuwe lay-out van het doosje, wordt het voor de consument duidelijk dat dergelijke batterijen best via een recyclagepark worden binnengebracht en niet via de traditionele inzamelpunten in scholen en supermarkten.”

De nieuwe inzameldoosjes zullen deze week via een huis-aan-huisbedeling aan consumenten worden bezorgd.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be