Bebat ziet nood aan technische profielen in de batterijrecyclagesector sterk toenemen

Belgische batterijrecyclagesector barst van opportuniteiten voor technologisch talent

In het kader van de World Engineering Day for Sustainable Development vraagt Bebat aandacht voor de groeiende nood aan technische profielen in de sector. ​ Door de exponentiële toename van batterijen op de Belgische markt en groeiende nood aan recyclagecapaciteit, stijgt de vraag naar technische profielen in de sector. De recyclagesector is meer en meer een bijzonder aantrekkelijke sector voor kandidaten die een positief verschil willen maken in de circulaire economie. De organisatie benadrukt daarom de nood aan hoogopgeleide ingenieurs en technische profielen om de recyclagesector in België verder aan te sterken en mee de schouders te zetten onder tal van innovatieve projecten gericht op duurzame ontwikkeling.

Recyclage van batterijen als hoogstaande technologische sector

De recyclagesector in België kent vele uitdagingen. In de sector van batterijrecyclage worden die uitdagingen elk jaar groter door een ongeziene groei in het gebruik van batterijen voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen. Denk maar aan de elektrificatie van mobiliteit of de opmars van zogenaamde thuisbatterijen. De vereiste kennis en expertise die nodig is om dergelijke batterijen aan het einde van hun leven te ontmantelen en recycleren was nooit zo complex. Omdat de vraag naar recyclageoplossingen met een even grote snelheid groeit, was de nood aan technisch-en ingenieurstalent in de sector nooit zo hoog.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation: “Bebat zet sterk in op innovaties. Ingenieurs en technologische profielen zijn onmisbaar om steeds verdere stappen te zetten om beter en meer in te zamelen en te recycleren, maar ook om dit op de meest milieuvriendelijke manier te doen. Het publiek staat daar welllicht minder bij stil, maar achter de schermen speelt techniek, innovatie en engineering een grote rol bij onze dagelijkse werkzaamheden.”

Innoveren in het teken van duurzame ontwikkeling

Omdat duurzame ontwikkeling voor Bebat een kerntaak is, neemt de organisatie het op zich om tal van initiatieven te nemen om zowel haar eigen werking als de hele sector te verduurzamen. Daarvoor rekent Bebat op knappe koppen met een technologische of wetenschappelijke achtergrond om tal van baanbrekende en innovatieve projecten uit te werken. Zo kon Bebat dankzij innovatief productdesign de ophaling van inzamelvaten automatiseren en optimaliseren waardoor de organisatie naar schatting tot wel 18.000kg CO2 per jaar kan uitsparen. In samenwerking met zusterbedrijf Sortbat en onderzoeksinstelling VITO werkt Bebat overigens ook aan verschillende projecten met als doel om voor het eerst de keten van batterijdiagnose van industriële batterijen, de ontmanteling ervan en ook het sorteren van draagbare batterijen dankzij nieuwe technologie te automatiseren.

Duurzaamheid eindigt natuurlijk niet binnen de grenzen van het eigen werkgebied. Daarom rekent Bebat ook op de expertise van haar ingenieurs om andere boeiende projecten -die bijdragen tot het sluiten van materiaalkringlopen te ondersteunen. Zo werkte het team van Bebat vorig jaar een innovatief project uit in samenwerking met start-up Sunbat, constructeur VanHool en het Brusselse Gewest waarbij afgedankte batterijen afkomstig van elektrische bussen als stationaire batterij worden hergebruikt om snellaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te ondersteunen. Een ander project dat bijdraagt aan de verduurzaming van de economie is de samenwerking tussen Bebat, BPS Hoogmartens en het Vlaamse Gewest. In het kader van die samenwerking worden afgedankte batterijen van elektrische fietsen gebruikt om blokbatterijen te maken die de zogenaamde “dagslapers” – de oranje lampjes bij wegsignalisatie – aan te drijven.

Hoewel deze projecten al een mooi voorbeeld zijn van de inspanningen die Bebat doet om de technische expertise van de Belgische kenniseconomie te benutten ten dienste van duurzame ontwikkeling, houdt het verhaal voor Bebat hier niet op. De organisatie zoekt daarom nog meer knappe koppen met een hart voor duurzaamheid. Gemotiveerde duurzaamheidshelden kunnen alvast een kijkje nemen bij de openstaande vacatures van Bebat en Sorbat.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be