Belgen zamelen recordhoeveelheid batterijen in: 4.029 ton in 2024
Inzameling lithium-ion batterijen stijgt met 20%

Tienen, - In 2024 zamelden de Belgen 4.029 ton lege batterijen in – goed voor een nieuw record en een stijging van 3% ten opzichte van 2023. Deze sterke cijfers zijn te danken aan de inzet van zowel consumenten als bedrijven. Vooral de inzameling van lithium-ion batterijen kende een opvallende groei van 20%. Steeds meer batterijen die we dagelijks gebruiken – zoals die in smartphones, draadloos doe-het-zelf-gereedschap en elektrische voertuigen, behoren tot deze categorie. Vooral door de groei van elektrische mobiliteit en andere duurzame technologieën wordt dit type batterij langzaam maar zeker de norm. Bebat blijft zich voortdurend aanpassen aan een snel veranderende markt en investeert in innovatieve manieren om met nieuwe batterijtypes om te gaan.
Sterke resultaten in een veranderende batterijmarkt
De inzameling van batterijen in België blijft een succesverhaal. In 2024 zamelde Bebat 4.029 ton batterijen in, een stijging van 3% tegenover het jaar ervoor. Opvallend, want het op de markt gebrachte gewicht aan batterijen daalde met 4%. Die daling komt vooral door een sterke terugval in batterijen uit industriële toepassingen (-12%), waaronder batterijen voor energieopslag. Tegelijkertijd werd er een stijging genoteerd van het op de markt gebrachte gewicht aan draagbare batterijen (+4%), zoals AA-batterijen en batterijen uit laptops of gsm’s, wat de daling deels compenseerde. Wat betreft de chemische samenstelling van batterijen stelt Bebat een opvallende stijging vast in het op de markt gebrachte gewicht van lithium-ion batterijen (+9%).
Wat betreft de inzamelkanalen, spelen bedrijven almaar een grotere rol in de inzameling van batterijen: daar werd 15% meer ingezameld, goed voor 38% van het totaal. Ook andere inzamelpunten zoals recyclageparken (28%), supermarkten (18%) en scholen (9%) bleven belangrijke inzamelpunten in het netwerk.
Het inzamelgedrag van de Belg
Batterijen inzamelen is voor veel Belgen intussen een goede gewoonte geworden. In 2024 gaf 80% aan hun lege batterijen regelmatig binnen te brengen bij een Bebat inzamelpunt.
Ook thuis is de batterij-inzameling goed georganiseerd: 72% van de Belgen bewaart zijn lege batterijen vaak in de handige Bebat-kubus, die in meer dan 7 op de 10 huishoudens te vinden is.
De populairste plekken om batterijen te stockeren zijn de garage (25%), berging (24%) en keuken (20%). Dat toont hoe praktisch en ingeburgerd het inzamelen van batterijen geworden is.
Peter Coonen, CEO van Bebat: “We zijn ongelooflijk trots op dit resultaat. Het is dankzij de inspanningen van miljoenen Belgen dat we deze recordinzameling hebben gerealiseerd. Steeds meer mensen brengen hun lege batterijen binnen – thuis, op school of op het werk. Een goede gewoonte met een grote impact.”

Een groeiende focus op lithium-ion batterijen
De verschuiving naar lithium-ion batterijen is duidelijk. De inzameling ervan steeg in 2024 met 20% - goed voor bijna 100.000 kilo extra. De lithium-ion-familie van batterijen is inmiddels goed voor een groot deel van het totale aantal ingezamelde batterijen. Deze groei is te danken aan het intensieve gebruik van apparaten zoals smartphones, laptops en de verdubbeling van het aantal elektrische voertuigen in België.
Bebat past haar inzamelsysteem hierop voortdurend aan – met oplossingen voor ingebouwde batterijen en een focus op veilige recyclage. Zo zorgt de organisatie ervoor dat de recyclage van alle types batterijen gewaarborgd blijft.
Peter Coonen, CEO van Bebat, benadrukt: “Lithium-ion batterijen worden steeds vaker gebruikt in elektrische apparaten en voertuigen. De inzameling en verwerking hiervan is één van onze prioriteiten. We zien nu al een stijging in de inzameling, maar door hun lange levensduur verwachten we tegen 2030 een echte piek – een soort ketchup-effect. We bereiden ons daar nu al op voor,” aldus Peter Coonen.
Blik op de toekomst
In 2025 wil Bebat haar leidersrol op het vlak van inzameling, recyclage en hergebruik van batterijen in Europa verder versterken. De organisatie blijft inzetten op bewustmakingscampagnes, innovatieve recyclageoplossingen en veiligheid – met extra aandacht voor lithium-ion batterijen.
Peter Coonen, CEO van Bebat: “De batterijmarkt evolueert razendsnel en nieuwe types batterijen vragen om nieuwe oplossingen. Daarom blijven we onze inzamelsystemen verbeteren, en werken we samen met recyclagepartners aan innovatieve manieren om nieuwe batterijtypes te verwerken. We investeren in AI-gestuurde sorteertechnologie en versterken de veiligheid met nieuwe opslagcontainers voor grote autobatterijen. Daarnaast blijven we nauw samenwerken met recyclagepartners, overheden en inzamelpunten, en delen we actief onze kennis en expertise met de sector.”
Zo bllijft Bebat klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.
Een aantal van de belangrijkste feiten & cijfers uit het jaarverslag van Bebat van 2024:
- Totaal ingezameld gewicht: 4.029 ton, (+3% ten opzichte van 2023)
- Inzameling lithium-ion batterijen: +20% (100.000 kg extra ten opzichte van 2023)
- Totale gewicht op de markt gebrachte batterijen: 57.734 ton (-4% ten opzichte van 2023)
- Inzameling via bedrijven: +15% ten opzichte van 2023 (38% van de totale inzameling)
- Een gemiddeld huishouden telt 128 batterijen: 57 losse batterijen en 71 batterijen ingebouwd in apparaten.
Voor meer informatie over de jaarresultaten van Bebat, klik op deze link.

