België Europees kampioen inzamelen en recycleren van batterijen

In 2016 was België volgens nieuwe Eurostat studie de absolute Europese leider met een inzamelpercentage van 71%

Tienen – België is Europees kampioen in het inzamelen en recycleren van batterijen. Dit blijkt uit een studie die Eurostat gisteren publiceerde waarin de inzameling en recyclage van batterijen tussen 2009 en 2016 in de 28 EU lidstaten onder de loep werd genomen. Met 71% van alle verkochte batterijen die opnieuw ingezameld en verwerkt werden scoorde België in 2016 ver boven het Europese gemiddelde van 44% en de Europese en regionale doelstellingen van respectievelijk 45 en 50%.

Als het op het inzamelen en recycleren van batterijen aankomt behoort België tot de absolute wereldtop. Dit blijkt uit een studie van Eurostat, de in Luxemburg gevestigde organisatie die instaat voor het aanleveren van statistische informatie aan de Europese instituties. In 2016 werd 71% van de 4.585 ton verkochte batterijen of 3.153 ton opnieuw opgehaald door Bebat, de vzw die inzet op de inzameling en sortering van gebruikte batterijen in België. Daarenboven steeg tussen 2012 en 2016 België’s inzamelpercentage van 53% naar 71%, onder meer door een uiterst succesvolle inzamelwedstrijd bij scholen in 2016 met een concert van kinderidolen K3 als hoofdprijs. Ook in 2017 was België met een recyclagepercentage van 61% bij de Europese top volgens de cijfers van Bebat. Alhoewel dit minder is dan het succesjaar 2016 is dit wel 11% meer dan in 2015.

"Bebat is erg fier om deze positie te mogen bekleden. Het is voor ons de bevestiging dat we goed bezig zijn en dat onze aanpak en coördinatie met onze partners werkt. We zijn de meer dan 10,5 miljoen Belgen die hun batterijen hebben binnengebracht dan ook heel dankbaar. We hopen dat de burgers en de de partners zich samen met ons op dezelfde positieve en enthousiaste manier in de toekomst blijven inzetten om onze positie als koploper nog te verstevigen. Bebat vraagt met aandrang dat de Waalse regering afziet van haar plan om een nieuwe wetgeving in te voeren die Bebat zal belemmeren om nog dergelijke goede resultaten te realiseren " zegt Peter Coonen, Managing Director bij Bebat.

Bebat maakt het mensen gemakkelijk om batterijen te recycleren

Volgens Bebat zijn er een aantal redenen waarom ons land zo goed scoort in vergelijking met de Europese buurlanden. Zo heeft ons land met meer dan 24.000 inzamelpunten een bijzonder uitgebreid inzamelnetwerk. Bijna iedere Belg hoeft minder dan 400 meter af te leggen naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt in onder meer recyclageparken, supermarkten, elektro-handelaars, bedrijven en scholen. Daarenboven bedeelt Bebat twee maal per jaar aan huis een zakje en een doosje, wat het inzamelen vergemakkelijkt. Ter vergelijking: er zijn veel meer Bebat inzamelpunten dan dat er bankautomaten zijn in België (15.000).

Belgen kunnen bij Bebat met alle batterijen terecht: AA batterij uit afstandsbediening maar ook packs uit boormachines en batterijen uit elektrische voertuigen en fietsen.

Bebat leert mensen hoe te recycleren en waarom dit belangrijk is

Bebat maakt het mensen niet alleen gemakkelijk om hun gebruikte batterijen in te leveren; de organisatie zorgt er ook voor dat mensen weten wie Bebat is, waar ze terecht kunnen met hun batterijen en waarom het zo belangrijk is om batterijen te recycleren. Dit sensibiliseren gebeurt onder meer in scholen en op evenementen zoals het jaarlijkse Absolutely Free Festival in Genk en de acties rond RTL Village in Wallonië. Deze aanpak werpt zijn vruchten af: 96% van de Belgen kent Bebat en haar systeem.

Uiteraard is Bebat niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten. Het hele systeem berust op een goede samenwerking met haar partners: de inzamelpunten, de verwerkers, de bedrijven en de Belgische overheden. Daarenboven is België niet alleen kampioen in het inzamelen van batterijen. Belgen recycleren over het algemeen erg goed in vergelijking met andere Europese landen: wij scheiden ons afval, hebben een goed functionerend systeem voor de ophaling van huisvuil en het inzamelen van groot en klein elektro.

PB Bebat Eurostat resultaten 2018.10.30.pdf

PDF - 382 Kb

Tobias Van Assche

Senior Manager, Grayling PR

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be