De gouden raad van Bebat voor een op en top geslaagde lenteschoonmaak

- Een stralende zon, vrolijk fluitende vogels, tuinen die in bloei staan: ​ de lente is ​ volop in het land. Dat geeft beslist bakken energie voor … de jaarlijkse lenteschoonmaak! Ook een goede batterij-hygiëne is hierbij uiterst belangrijk. Niet alleen om kortsluitingen en schade door lekkende batterijen te vermijden, maar ook om het milieu een handje te helpen. In onderstaand artikel geeft Bebat enkele handige tips om orde te scheppen in huis én in de chaos van gebruikte batterijen.

(Batterijen) opgeruimd staat netjes! ​

Een goed batterij-management helpt mens en natuur en verkleint het risico op kleine ongelukjes. Daarom is de jaarlijkse lenteschoonmaak het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar rondslingerende gebruikte batterijen. Die liggen namelijk vaak op de gekste plekken te wachten op een tweede leven. Bebat raadt zeker aan om de rommelschuiven – en bakjes in huis even ondersteboven te keren en te herorganiseren. Ook in de elektrische toestellen thuis – vaak ook de minder vanzelfsprekende, zoals rookmelders, oude rekenmachines, horloges of telefoons - ​ zitten gebruikte batterijen verscholen.

Niet zeker of een gebruikte batterij wel echt helemaal leeg is? De batterijtester to the rescue! Sommige toestellen vragen meer batterijspanning dan andere. Zo kan een batterij die niet meer werkt in een speelgoedauto misschien wel nog gebruikt worden in een klok of afstandsbediening. De batterijtester - te koop in de meeste doe-het-zelfzaken - zal aangeven of een batterij klaar is voor het Bebat - inzamelpunt of niet.

Correct batterijen inzamelen en inleveren

Gebruikte batterijen kunnen heel eenvoudig thuis worden verzameld in de inzamelkubus van Bebat. Het is wel belangrijk om hierin enkel batterijen te bewaren – en geen ander rondslingerend materiaal. De inzamelkubus wordt best bewaard op kamertemperatuur en dus niet naast bijvoorbeeld de oven of in de koelkast.

Wanneer de inzamelkubus vol zit, is het tijd om de gebruikte batterijen naar een Bebat-inzamelpunt te brengen. Bij twijfel of een bepaalde batterij al dan niet thuishoort in de Bebat-inzamelvaten, is het steeds goed om de grootte van de opening te respecteren. Gebruikte batterijen die te groot zijn voor het inzamelvat, zoals bijvoorbeeld die van een elektrische fiets, horen thuis in het recyclagepark. Daarnaast adviseert Bebat om knoopcellen steeds met plakband af te plakken alvorens ze binnen te brengen in het inzamelvat. Dit om de kans op kortsluitingen te vermijden. Beschadigde gebruikte batterijen worden, net zoals te grote gebruikte batterijen, best binnengebracht bij het recyclagepark.

De handige hulpmiddelen ​ voor de lenteschoonmaak

Toegegeven, zo’n lenteschoonmaak lijkt steeds een enorme karwei. Gelukkig bestaan er tal van hulpmiddelen waarmee de klus zo geklaard is:

  • Labeltoestellen kunnen helpen om bepaalde ruimtes in huis te (her)organiseren, zoals de kleerkast of de keuken. Zout en suiker met elkaar verwisselen? Dat is voorgoed verleden tijd met een labeltoestel.
  • De nieuwe generatie dweilrobot stofzuigt én dweilt het hele huis. Via scan-methodologie weet de robot perfect waar hij wel en niet moet zijn. Zo ontsnapt hem geen enkel vuiltje en is de vloer spic en span.
  • Het huis schoonmaken op eigen krachten is natuurlijk nog een stuk duurzamer. Met een paar stofdoekjes, een stofzuiger en dweil kom je al een heel eind ver!
  • Een playlist met leuke nummers om heerlijk mee te brullen tijdens het poetsen en opruimen zorgt voor een stevige dosis motivatie.
  • De perfecte finishing touch voor een proper huis? Een heerlijk frisse geur die de ruimte vult. Een interieurspray of een mooie geurkaars brengen gegarandeerd extra sfeer in huis.

Helemaal klaar met de lenteschoonmaak? Dan is het tijd om de toestellen die tijdens deze grote kuis zo trouw hun dienst bewezen even te controleren op gebruikte batterijen. Bebat roept op om de gebruikte batterijen op het einde van de levensduur steevast binnen te brengen in één van de 24.000 inzamelpunten van Bebat in België.


Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be