e-sigaretten: zorg dat ze correct gerecycleerd worden!

Tienen/ Brussel, 14 september 2023 - De e-sigaret – ook wel bekend als ‘vape’ - wordt alsmaar populairder. Daar kan je voor of tegen zijn, maar ze hebben sowieso ook een belangrijke ecologische impact, zeggen Bebat en Recupel. Vapes zijn immers geen gewoon afval, maar elektronische toestellen! En die moeten correct gebruikt en gerecycleerd worden. Hoe? 1) Gebruik de juiste batterijen. 2) Vervang die zodat je je vapes kan hergebruiken. 3) Als je je vape wegdoet zorg dan dat je deze correct recycleert: de batterijen breng je naar een Bebat inzamelpunt, het toestel zelf dank je af bij Recupel. Kan je batterij en toestel niet scheiden? Dan breng je de vape integraal naar een Recupel inzamelpunt. ​

Veilig afdanken van verschillende e-sigaretten en hun batterijen

Er bestaan meerdere soorten vapes. Eerst en vooral zijn er de e-sigaretten met ingebouwde batterijen die je via een kabeltje oplaadt. Andere modellen functioneren op losse batterijen die er kunnen uitgehaald en vervangen worden. Bij deze modellen is het belangrijk om de juiste batterij te kiezen, aangepast aan de capaciteit van de vape. Bij een toestel van 40A hoort absoluut geen batterij van 20A thuis, zo waarschuwt Bebat. En eens leeg of versleten, breng dan je batterijen binnen bij één van de 24.000 Bebat-inzamelpunten. Als je het toestel zelf wegdoet, laat het dan achter bij een Recupel-inzamelpunt.

Ten tweede zijn er de zogenaamde wegwerp-vapes, die tegenwoordig erg populair zijn bij jongeren. Wegwerp is eigenlijk een foute term, zo zeggen Bebat en Recupel. Want gewoon ‘wegwerpen’ mag je echt niet doen. De batterij die erin zit kan immers een gevaar vormen als ze bij het gewone afval terechtkomt. Bovendien bevat ze nog veel schaarse grondstoffen die gerecycleerd moeten worden. De batterij van wegwerp-vapes zit ingebouwd en kan je er zelf niet uithalen. Laat daarom je vape in zijn geheel achter bij een inzamelpunt van Recupel. De organisatie doet beroep op professionele verwerkers die de batterijen er veilig uithalen.

Praktisch


Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Over Recupel

Recupel zamelt gebruikte elektr(on)ische toestellen duurzaam en kosteloos in om ze een nieuw leven te geven. Door herstel en hergebruik te stimuleren en recyclage te organiseren, wil de vzw het verbruik van grondstoffen en energie helpen reduceren. Daarvoor kunnen we rekenen op tal van partners uit de circulaire keten.

Je kan je ongebruikte toestellen afgeven bij de kringloopwinkel, het recyclagepark, de elektroshop of supermarkt en sinds kort zelfs aan je voordeur als je een pakketje ontvangt van bpost. Bedrijven en organisaties kunnen een ophaling aanvragen via Recupel Pick-up.

In 2022 zamelde Recupel ruim 40 miljoen elektrotoestellen in.

Stijn Ombelets

Woordvoerder, Recupel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering en recyclage. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 24.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2022 zamelde Bebat meer dan 3.700 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij een oplossing. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds meer dan 10.000 batterijen van elektrische voertuigen (EV) opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.

Contact

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be