Eén miljoen gebruikers voor Recycle!, dé app voor correct sorteren
Tienen, – Tien jaar na haar lancering heeft de Recycle! app de kaap van één miljoen actieve gebruikers bereikt. De app werd in 2014 gelanceerd om consumenten te helpen hun afval nog efficiënter te sorteren en kent dus een enorm succes. De organisaties achter de app, Bebat en Fost Plus, zijn zich ten volle bewust van het potentieel van de app en kondigen aan de app verder te ontwikkelen met sorteeradvies op maat. Zo willen ze steeds beter aan de verwachtingen van de gebruikers voldoen.
Eén op vijf Belgische huishoudens gebruikt de Recycle! app
De Recycle! app is een van de meest gedownloade apps in zijn categorie in België. Tien jaar na de lancering staat de teller op meer dan één miljoen actieve gebruikers, met ongeveer 30.000 nieuwe gebruikers per maand. Het is dan ook de derde meest gedownloade app in de categorie van gratis apps in België in 2023, na DeepL translate en Google Translate. Dit is hét bewijs dat Belgen het belangrijk vinden hun afval correct te sorteren. Wetende dat België iets meer dan vijf miljoen huishoudens telt, kunnen we dus stellen dat één op vijf huishoudens de Recycle! app gebruikt!
De vele voordelen van de Recycle! app
Door hun locatie te delen kunnen gebruikers met Recycle! de ophaalkalender in hun buurt raadplegen en meldingen instellen wanneer welke vuilnisbakken of -zakken buitengezet mogen worden. De app geeft gebruikers ook algemeen advies over correct sorteren zodat elk materiaal kan worden gerecycleerd. Daarnaast vinden gebruikers in de app ook de locatie van inzamelpunten zoals recyclageparken, glascontainers en inzamelpunten voor batterijen. Al deze functies maken van de app een waardevolle tool voor zij die hun sorteergewoonten willen verbeteren.
"De mijlpaal van één miljoen actieve gebruikers toont niet alleen aan hoe cruciaal het is dat dit soort app beschikbaar is voor burgers, maar ook hoe belangrijk recyclage tegenwoordig is," legt Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat, uit. "We zijn dan ook blij om te zien dat zoveel mensen het thema recyclage serieus nemen en onze app gebruiken om dit hele proces makkelijker te maken."
Wim Geens, Managing Director van Fost Plus, voegt toe: "Iedereen wil een schoner milieu. Met behulp van slimme tools zoals de Recycle! app helpen we mensen beter te sorteren en hun steentje bij te dragen. We zijn er dus trots op dat we op deze manier onze maatschappelijke rol kunnen vervullen."
Binnenkort zullen Bebat en Fost Plus de app upgraden om alle verdere twijfels over het sorteren van afval van tafel te vegen. Gebruikers krijgen vanaf dan advies op maat, met sorteertips voor elk voorwerp of verpakking, en niet enkel per afvalcategorie. Zo zullen gebruikers het voorwerp of de verpakking die ze willen weggooien kunnen opzoeken in een zoekbalk, waarna de app, net zoals op de website https://www.betersorteren.be/, zal tonen bij waar het thuishoort.
De Recycle! app is beschikbaar op smartphones en tablets en kan gratis worden gedownload op iOS - en Androidtoestellen. De app is beschikbaar in het Frans, Nederlands, Duits en Engels en dus toegankelijk voor een breed publiek in België.
Fatima Boudjaoui
Valerie Bruyninckx
Over Fost Plus
Sinds 1994 versnelt Fost Plus de transitie naar duurzaam verpakkingsbeheer. De burger staat centraal in een aanpak die moet vermijden dat grondstoffen afval worden. Fost Plus zet daartoe efficiënte structuren op om altijd en overal correct te sorteren, verbetert samen met 5000 leden verpakkingsontwerp met het oog op betere recyclage en herdenkt de manier waarop we met z’n allen met materialen omgaan.
Door nauw samen te werken met burgers, bedrijven, overheden en experten recycleert Fost Plus jaarlijks meer dan 97% van de huishoudelijke verpakkingen die door de leden op de markt gebracht worden. 70 toegewijde collega’s engageren zich om consumentengedrag te beïnvloeden zodat de impact van onze manier van produceren en consumeren op het milieu zo laag mogelijk blijft. Door duurzame materiaalketens te bouwen, draagt Fost Plus bij aan een betere samenleving en een schonere leefomgeving voor iedereen.