Gemiddeld 31 lege batterijen spelen verstoppertje in je huis

Bebat en de OVAM dagen alle Vlamingen uit en lanceren “Vlaanderen zoek mee!”

Onder het motto “Zoek mee” dagen Bebat en de OVAM de Vlaming uit om net zoals vorig jaar op zoek te gaan naar lege batterijen die zich overal in huis verstoppen. Na de succesvolle “Gezocht” campagne, lanceren Bebat en de OVAM op 15 oktober een nieuwe inzamelactie in Vlaanderen. De actie loopt tot 15 november. In dezelfde periode vorig jaar zamelde Vlaanderen 26.164.754 batterijen in. Bebat en de OVAM rekenen ook dit jaar op een ijzersterk resultaat. 

Een eenvoudige bijdrage aan de circulaire economie

Gemiddeld hebben Vlamingen zo’n 31 lege batterijen in huis. Ondanks de sterke inzamelcijfers in Vlaanderen, stijgt het verbruik van batterijen jaarlijks en blijft het belangrijk om lege batterijen binnen te brengen. Die batterijen liggen bovendien overal verstopt: in vergeten speelgoed, oude dozen in de kelder, lades en keukenkasten of onder het bed. Daarom worden alle Vlamingen nu uitgedaagd om mee te zoeken naar deze verstekelingen. 

Lege batterijen zijn immers een bron van waardevolle metalen die goed te recycleren zijn. Om die materialen niet verloren te laten gaan, is het belangrijk om lege batterijen steeds binnen te brengen bij een officieel inzamelpunt van Bebat. Door op zoek te gaan naar verstopte batterijen en ze binnen te brengen bij een inzamelpunt, kunnen die waardevolle materialen hergebruikt worden in tal van andere toepassingen zoals elektrische fietsen, smartphones, laptops en nog zoveel meer. Als je denkt dat er ook bij jou thuis batterijen verstoppertje spelen, zoek dan mee en breng je lege batterijen binnen in een Bebat inzamelpunt tussen 15 oktober en 15 november. De vele inzamelpunten van Bebat, zijn makkelijk terug te vinden op www.bebat.be of via de Recycle app.

Jan Verheyen, Woordvoerder van de OVAM: “Net zoals vorig jaar willen we met deze campagne de Vlamingen overtuigen van het belang van een goede inzameling van batterijen voor de circulaire economie. Met de waardevolle materialen die we uit gebruikte batterijen recupereren, kunnen immers alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals brilmonturen, besteksets of smartphonebatterijen gemaakt worden. Wie dus lege batterijen helpt inzamelen, kan heel makkelijk een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.”

De ideale gelegenheid om je woning op te ruimen? 

Om de campagne dit jaar extra kracht bij te zetten, kan iedereen meedoen aan een heuse “Zoek mee challenge”. Iedereen heeft wel een lade, kast of zelfs kamer waar alle rommel bewust of onbewust terechtkomt. En ook daar kunnen gebruikte batterijen wel eens verloren raken. Via de sociale mediakanalen zal Bebat daarom een wedstrijd organiseren waarbij deelnemers moeten aantonen waarom net zij een extra paar handen kunnen gebruiken bij het opruimen van hun woning om zo verstopte batterijen in te zamelen. De deelnemer met het origineelste verhaal maakt dan kans op een privésessie met de gecertificeerde opruimconsulent Tina Favache. Geïnteresseerden houden dus best de socialemediakanalen van Bebat en de OVAM in de gaten om zonder gène hun rommeligste plekjes te tonen!

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat: “Bebat wil sterk blijven inzetten op bewustmaking en de Vlaming eraan herinneren dat veel lege batterijen in huis verstopt liggen. We willen ook aanzetten om op zoek te gaan naar deze verborgen lege batterijen en deze in te leveren zodat na recyclage waardevolle grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt. ​ Om dat duidelijk te maken organiseren we ook een wedstrijd om deelnemers een echt zen-moment te bezorgen, door samen met Tina Favacheopruimconsulent leuke tips en tricks te delen. De winnaar van onze wedstrijd krijgt bovendien ook een gratis sessie met Tina Favache cadeau.”

Jan Verheyen

Woordvoerder, OVAM

Nele Peeters

Director Marketing, Operations & Innovation, Bebat

OVER OVAM 

De OVAM is een Vlaamse overheidsdienst die ervoor zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem. We geven richting aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloeden zo de uitvoering van de wetgeving. ​
Onze bodem beschermen we door de bodemkwaliteit in Vlaanderen te controleren, verontreinigingen te voorkomen en bodemsaneringen ambtshalve uit te voeren. ​
We helpen gezinnen en bedrijven om afval te vermijden en juist te sorteren. Samen met alle Vlamingen werken wij aan een circulaire economie, om zo de levensduur en het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be