Gezocht: Bebat en Leefmilieu Brussel op zoek naar 9 miljoen lege batterijen in Brussel

Na een succesvolle editie in 2019, openen Bebat en Leefmilieu Brussel opnieuw de jacht op gebruikte batterijen

Bij een gemiddeld Brussels gezin verschuilen zich tot wel 18 lege batterijen, ofwel 9 miljoen batterijen in het hele Brusselse gewest, zo blijkt uit cijfers van Bebat en Leefmilieu Brussel. Om al deze lege batterijen een nieuw leven te geven organiseren Bebat en Leefmilieu Brussel een grootschalige zoektocht om een nieuw leven te geven aan al die vergeten batterijen. Brusselse gezinnen worden opgeroepen om hun lege batterijen binnen te brengen bij een Bebat-inzamelpunt tussen 15 juni en 15 juli.

Bij een gemiddeld Brussels gezin verschuilen zich tot wel 18 opgebruikte batterijen, ofwel 9 miljoen batterijen in het hele Brusselse gewest. Rondslingerende batterijen zijn vaak afkomstig uit elektronische apparaten, zoals afstandsbedieningen, tandenborstels of boormachines en zelfs uit elektrische fietsen. Omdat een opgebruikte batterij die stof ligt te vergaren eigenlijk een verspilling is van te recycleren materialen, dagen Bebat en Leefmilieu Brussel de Brusselaars nu opnieuw uit om die batterijen massaal binnen te brengen bij een van de vele inzamelpunten in Brussel, gemakkelijk terug te vinden op www.bebat.be of via de Recycle app.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat: “Iedereen heeft wel een paar lege batterijen in een schuif of kast liggen. Daarom organiseren we een heuse “Gezocht” campagne om de Brusselaar aan te zetten die vergeten gebruikte batterijen toch nog binnen te brengen. Vorig jaar lanceerden we al de gelijkaardige ‘samen meer lege batterijen inzamelen in Brussel’ campagne. Dat was een succesvol initiatief waarbij bijna 32.000 kg aan batterijen werden ingezameld. Het vertrouwen in de Brusselaar is dus groot om dit jaar opnieuw massaal al zijn lege batterijen binnen te brengen, zodat Bebat hen een tweede leven kan geven.”

Lege batterijen, waardevolle grondstoffen

Lege batterijen bevatten immers waardevolle grondstoffen zoals kobalt en nikkel die hergebruikt kunnen worden in tal van andere toepassingen zoals brilmonturen of smartphones. Om die grondstoffen niet verloren te laten gaan en bij te dragen aan de circulaire economie, willen Bebat en Leefmilieu Brussel met deze campagne zo veel mogelijk gebruikte batterijen recycleren. Teruggewonnen metalen zijn immers essentieel voor de overgang naar een duurzamere maatschappij.

Frederik Lesseliers, Projectbeheerder van het departement Afval bij Leefmilieu Brussel: “Brussel is een dichtbevolkte regio, wat betekent dat er op een kleine oppervlakte bijzonder veel lege batterijen achterblijven. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat zo’n kleine batterij heel wat bijzondere materialen bevat. Met dit initiatief proberen we die waardevolle grondstoffen te recupereren. Zo kunnen we met een klein gebaar, allemaal samen, toch een mooie bijdrage leveren voor ons milieu en de circulaire economie.”

De veiligheidsmaatregelen respecteren

Omwille van het coronavirus kon de Brusselaar een tijd lang geen gebruikte batterijen binnenbrengen bij de gekende inzamelpunten. Ondertussen zijn alle inzamelpunten terug geopend. Het geknipte moment dus om afscheid te nemen van alle batterijen die tijdens de lenteschoonmaak werden ontdekt. Zo kan Bebat ze toch nog een nieuw leven geven.

Nele Peeters, Bebat: “De Brusselse gezinnen hebben een tijd lang hun lege batterijen zelf moeten bijhouden. We zijn er ons van bewust dat vele gezinnen staan te popelen om die gebruikte batterijen nu massaal binnen te brengen. Om ieders veiligheid tijdens deze actie te garanderen, wijzen we erop dat alle hygiënemaatregelen en social distancing nog steeds dienen gerespecteerd te worden bij het binnenbrengen van batterijen. Was dus zeker je handen en houd afstand wanneer je een inzamelpunt bezoekt. Zo dragen we allemaal op een veilige en gezonde manier bij aan een betere natuur.”

Nele Peeters

Director Marketing, Operations & Innovation, Bebat

Frederik Lesseliers

Projetbeheerder Departement Afval, Leefmilieu Brussel

Over Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel is de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, oa. bevoegd voor de domeinen hulpbronnen- en afvalbeleid en duurzame consumptie. Meer info over Leefmilieu Brussel vind je op https://leefmilieu.brussels.

Tips en initiatieven rond zero waste vind je op https://leefmilieu.brussels/themas/zero-afval

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be