“Haal het maximum uit je batterijen”

Lege batterijen thuis maken toepassingen van vandaag en morgen mogelijk

Tienen, - Bebat en de OVAM sensibiliseren opnieuw samen de consument over optimaal batterijgebruik. Onder het motto “haal alles uit je batterijen” roepen ze op tot zo weinig mogelijk energieverspilling door de Vlaming tips te geven over hoe slim om te gaan met batterijen. De timing van deze campagne is niet toevallig. Van 19 tot en met 27 november vindt namelijk ook de Europese Week van de Afvalvermindering (EWWR) plaats. De meest ijverigen worden die week in de deelnemende recyclageparken beloond met een zeer nuttige verrassing: een gratis batterijtester om na te gaan of je batterij wel écht leeg is.

Slim batterijgebruik maken toepassingen van vandaag en morgen mogelijk

Batterijen zitten boordevol grondstoffen, die met de hulp van Bebat een tweede leven krijgen. Een fietsframe of een brilmontuur, de mogelijkheden zijn eindeloos. Sterker nog: ze maken ook technologische toepassingen van vandaag en morgen mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een VR-bril of een smartphone gemaakt met teruggewonnen materialen uit gerecycleerde batterijen?

Volgens Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation voor Bebat kan de consument hier een belangrijke rol in spelen: “De consument is een cruciale schakel in de inzameling en recyclage van lege batterijen. Door simpelweg juist en veilig om te gaan met batterijen, en ze op het einde van de levensduur binnen te brengen in één van onze inzamelpunten, zorgt Bebat ervoor dat al hun ​ grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo zorgen consumenten eigenlijk mee voor de innovaties van vandaag en morgen. Wie weet worden hun lege batterijen morgen wel een smartphone?”

Hoe kan je als consument slim omgaan met je batterijen? Een eerste stap is om na te denken bij de aankoop van een toestel, of voor producten te kiezen die geen batterijen nodig hebben: koop enkel toestellen die je echt nodig hebt en kies voor een toestel zonder batterij indien dit bestaat. Zorg er ook voor dat je batterijen met verschillende levensduur niet combineert: vervang alle batterijen in een toestel op hetzelfde moment, en gebruik ook best batterijen van hetzelfde merk en dezelfde samenstelling. Op die manier maximaliseer je de levensduur van je batterijen. En last but not least: bewaar batterijen steeds op een droge en koele plek en laat ongebruikte exemplaren zo lang mogelijk in de verpakking.

Gratis batterijtesters bij deelnemende recyclageparken

De belangrijkste tip is uiteraard om geen batterijen weg te gooien die nog niet helemaal leeg zijn. Vaak kunnen batterijen die niet meer werken in een toestel dat veel spanning vraagt, nog wel een tijdje gebruikt worden in een ander toestel zoals de keukenweegschaal, omdat die weinig spanning nodig heeft. De Vlamingen kunnen nu met een batterijtester testen of hun batterij echt helemaal leeg is alvorens ze naar een Bebat-inzamelpunt te brengen.

Voor zij die nog geen batterijtester in huis hebben is er trouwens goed nieuws: tussen 19 en 27 november ontvangt iedereen die lege batterijen binnenbrengt in een deelnemend recyclagepark in Vlaanderen een gratis batterijtester van Bebat en de OVAM!

Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM: “Met deze campagne willen we burgers handige tips geven om wanneer ze bewust kiezen voor een product met een batterij echt het maximum uit die batterij te halen. En onze batterijtester helpt hen daar bij. Zo moedigen we de Vlaming aan om echt alles uit hun batterij te halen en niet onnodig batterijen binnen te brengen die nog kunnen gebruikt worden. Ook zo verkleinen we onze afvalberg weer een beetje, en het is nog goed voor de portemonnee ook”

Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over de OVAM

De OVAM is een Vlaamse overheidsdienst die ervoor zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem. We geven richting aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloeden zo de uitvoering van de wetgeving.

Onze bodem beschermen we door de bodemkwaliteit in Vlaanderen te controleren, verontreinigingen te voorkomen en bodemsaneringen ambtshalve uit te voeren.

We helpen gezinnen en bedrijven om afval te vermijden en juist te sorteren. Samen met alle Vlamingen werken wij aan een circulaire economie, om zo de levensduur en het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren.

Jan Verheyen

Woordvoerder, OVAM

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be