Kinderen openen Villa Pila 2.0, het vernieuwde ‘huis van de batterij’ van Bebat
Interactieve opstelling sensibiliseert leerlingen over recyclage
Tienen, - Groot feest vandaag bij Bebat voor de opening van Villa Pila 2.0. Dat is het volledig vernieuwde educatieve parcours dat basisschoolkinderen meeneemt in de wondere wereld van het sorteren en recycleren van batterijen. Het waren de leerlingen van basisschool Saint-Jean-Geest in Geldenaken die de eer hadden om als eerste langs te komen in het vernieuwde bezoekerscentrum.
Villa Pila verwelkomt jaarlijks 5.000 leerlingen
Wist je dat elk gezin gemiddeld meer dan 130 batterijen in huis heeft? Dat een hond batterijen kan opsporen? En dat er 256 lege batterijen nodig zijn om een nieuwe smartphone te maken? Dit en nog veel meer komen leerlingen van het derde tot het zesde leerjaar te weten in Villa Pila. Sinds de oprichting in 2010 heeft Villa Pila meer dan 1.000 scholen en 35.000 leerlingen verwelkomd. Villa Pila is dan ook een must-do geworden voor scholen die hun leerlingen willen sensibiliseren over het sorteren en recycleren van gebruikte batterijen.
Villa Pila volgt de evolutie in de batterijsector
“Batterijen zijn vandaag overal, want ze voorzien allerhande apparaten van energie: van smartphones en chromebooks tot hoofdtelefoons en speelgoed. Het is cruciaal om jongeren te informeren over hoe batterijen werken, maar vooral over wat er daarna mee gebeurt, over hun sorteerproces, hun hergebruik en recyclage. Hoe zorgen we dat alle batterijen worden ingezameld en gerecycleerd zodat ze een nieuw leven krijgen? Daar maken we jongeren bewust van in de vernieuwde Villa Pila. Zij zijn namelijk de volwassenen van morgen die hun sorteergewoontes moeten doorgeven aan de volgende generaties”, zegt Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat.
De batterijwereld verandert snel. Denk maar aan de opkomst van lithium-ion batterijen, die we vinden in elektrische auto’s, steps en fietsen, draadloos tuin – en werkgereedschap, thuisbatterijen, en zelfs grote industriële batterijen. Het is daarom essentieel om Villa Pila te moderniseren en rekening te houden met deze nieuwe evoluties:
- De grote batterijmuur: een van de hoogtepunten van het parcours, kreeg een volledige update om plaats te bieden aan meer dan 100 soorten batterijen, variërend van de batterij van een elektrische auto uit 2024 tot een van de oudste batterijen van 220 jaar terug. Via een digitaal scherm krijgen bezoekers ook belangrijke veiligheidsboodschappen mee.
- Hands-on experimenten: kinderen leren al spelend en nemen deel aan hands-on experimenten. Ze leren er bijvoorbeeld een batterij maken met behulp van een citroen, maar ook de zuil van Volta, de allereerste elektrische batterij ooit.
- Bezoek aan Sortbat, het sorteercentrum van Bebat: leerlingen ontdekken er het sorteerproces en de sorteermachine, die dagelijks meer dan 700.000 batterijen sorteert volgens type en grootte.
- Innovatie: er wordt heel wat aandacht besteed aan de nieuwe evoluties in de batterijsector en ook aan hergebruik en 2nd life-toepassingen.
- Tenslotte, een nieuwe recyclagefilm: om de leerlingen nog wat meer te verwonderen, krijgen ze een film te zien, nog interactiever en leuker en helemaal up to date over batterijen en hun toekomst.
Een deel van het parcours is ondergebracht in een nieuw gebouw, voorzien van de nieuwste technische snufjes. Tijdens de pauze kunnen de kinderen zich uitleven op een speelplaats uitgerust met speeltoestellen gemaakt van gerecycleerde Bebat inzameltonnen.
Feestelijke opening
Het nieuwe parcours werd vandaag officieel geopend. Het waren de leerlingen van het derde en vierde leerjaar van basisschool Saint-Jean-Geest in Geldenaken die de eer hadden om de allereerste rondleiding te krijgen.
Het hele bezoek aan Bebat is inhoudelijk gevalideerd in functie van de eindtermen van het lager onderwijs. Bebat stelt ook heel wat educatief materiaal ter beschikking dat in de klas gebruikt kan worden. Ook voor het secundair onderwijs heeft Bebat een volwaardig lespakket uitgewerkt, allemaal gratis te downloaden op de website.