Minister Zuhal Demir onthult de nieuwe slimme inzamelunits van Bebat
Door innovatie kan Vlaanderen koploper blijven in inzameling en recyclage van gebruikte batterijen
, Tienen - Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, bracht vandaag een plaatsbezoek aan Bebat om het startschot te geven van de nieuwe inzamelunits bij de 24.000 inzamelpunten van Bebat. De vernieuwde inzamelstrategie en innovaties moeten ervoor zorgen dat ons land koploper blijft in de inzameling en recyclage van batterijen. Omdat de batterijmarkt steeds complexer wordt door de veelheid aan toepassingen met batterijen die steeds groter en krachtiger worden, zoals allerlei e-mobility toepassingen, past Bebat momenteel haar inzamelstrategie aan. In het kader van die nieuwe strategie, profileert Bebat zich ook als rasechte innovator en pionier in batterij-inzameling door de lancering van haar vernieuwde inzamelunits. Bebat investeerde daarvoor sterk in innovatieve telemetriesystemen om de inzameling en ophaling van lege batterijen te optimaliseren en automatiseren. Onder meer dankzij haar gepatenteerde nieuwe technologie, maakt Bebat Vlaanderen klaar voor een nieuw hoofdstuk in batterij-inzameling en recyclage.
Nieuwe inzamelstrategie voor een steeds evoluerende markt
Wie vaak lege batterijen inzamelt en binnenbrengt, kon er de voorbije maanden niet omheen: de inzamelstrategie van Bebat wordt sinds kort verfijnd. Grote batterijen zoals die van een elektrische fiets of step, kunnen dezer dagen enkel nog in de recyclageparken terecht. Dat werd onder meer duidelijk door de nieuwe inzamelkubus die eerder in de zomer werd verdeeld en dankzij de aangepaste inzamelunits die momenteel bij de gekende inzamelpunten worden geïnstalleerd.
Die aanpassing kwam er omwille van het snel groeiende volume lege batterijen dat jaarlijks via Bebat wordt verwerkt. De Vlaming is immers kampioen in het inzamelen van lege batterijen. In 2020 werd er in Vlaanderen maar liefst 2.260 ton lege batterijen ingezameld, waarmee de regio opnieuw haar voortrekkersrol in België en Europa bevestigde. Door dit voorbeeldige inzamelgedrag en om de evolutie van de batterijmarkt vanuit inzameloogpunt goed te kunnen opvangen, nam Bebat de voorbije maanden enkele belangrijke stappen in haar inzamelbeleid. Onder het motto “meet je het, dan weet je het” zette de organisatie in op een eenduidige boodschap om consumenten aan te sporen hun lege batterijen via de juiste kanalen binnen te brengen.
Vlaamse innovatie ondersteunt circulaire economie
Om die nieuwe inzamelstrategie van Bebat ook vanuit een beleidsoogpunt te onderschrijven, bracht Vlaams Minister van Omgeving Demir vandaag een bezoek aan het sorteercentrum van Bebat in Tienen. Ter plaatse kreeg de Minister toelichting bij de vernieuwde inzamelstrategie en kon ze vanop de eerste rij meemaken hoe Bebat dankzij verschillende innovaties nog meer inzet op inzamelefficiëntie.
De Minister kreeg onder meer een demonstratie van de slimme inzamelunits met verkleinde inwerpopening die sinds kort werden uitgerust met hoogtechnologische telemetriesystemen waardoor de ophaling van volle inzamelunits automatisch wordt geregeld en Bebat minder kilometers moet rijden om evenveel in te zamelen. Niet alleen makkelijk voor de consument, maar ook voor de 24.000 inzamelpunten die zo ontzorgd worden. Daarnaast werden ook de gloednieuwe ASP-units gedemonstreerd voor de veilige opslag van grotere batterijen die niet in de klassieke inzameltonnen passen. Een oplossing die onbestaand was op de markt en door Bebat ontwikkeld en gepatenteerd werd. Alle recyclageparken in België werden de voorbije maanden met deze nieuwe inzamelunit uitgerust. Bebat stelt deze inzamelunits ook ter beschikking van bedrijven en ontwikkelt momenteel specifieke inzamelunits voor EV batterijen. Tal van innovatieve toepassingen moesten de Minister inspireren en aantonen waarom verschillende procedures voor de ophaling van lege batterijen zo nodig zijn. Een bezoek aan het sorteercentrum Sortbat kon dan weer duidelijk maken hoe Bebat een koploper is in sortering en ontmanteling van batterijen.
Vlaams Minister van Omgeving, Zuhal Demir: "Batterijen spelen een steeds belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Denk maar aan de batterij van een elektrische fiets of step. Dankzij de nieuwe technologieën van Bebat zullen ook grotere batterijen in de toekomst efficiënt en veilig kunnen worden ingezameld om ze te recycleren en een nieuw leven te geven. Op die manier blijven we ook de komende jaren de afvalberg verkleinen, zorgen we voor gezonde lucht in Vlaanderen en worden we stap voor stap minder afhankelijk van de import van belangrijke materialen uit het buitenland. De huidige energiecrisis leert ons dat import uit het buitenland vaak kwetsbaar en onzeker is. Met elke batterij die we inzamelen, ontmantelen en lokaal hergebruiken, houden we de kostprijs van heel wat producten voor alle Vlamingen beheersbaar.”
Peter Coonen, CEO van Bebat: “We staan in Vlaanderen voor grote uitdagingen door de steeds groter wordende volumes batterijen en de complexiteit van batterijtoepassingen. Als organisatie die elke dag werkt aan een beter milieu proberen we een baken van innovatie te zijn om onze regio mee te ondersteunen bij de overgang naar een groenere mobiliteit en de evolutie naar een draadloze wereld. Het is zowel voor ons milieu als voor onze economie essentieel dat we maximaal focussen op circulaire economie. Met onze vernieuwde inzamelstrategie en gepatenteerde innovatieve technologie zoals onze ASP-units, maken we dat mogelijk. Daarom zijn we ook verheugd om Minister Demir hier vandaag te mogen ontvangen en haar te tonen hoe wij ons steentje bijdragen aan een sterk circulair beleid in Vlaanderen.”