Nieuwe inzamelkubus voor lege batterijen spaart jaarlijks 13.5 ton plastic uit

Ook inzamelpunten van Bebat gaan plasticvrij

In het kader van Mei Plasticvrij, viert Bebat binnenkort de eerste verjaardag van de nieuwe inzamelkubus die vorig jaar het plastic inzamelzakje moest vervangen. Door die kleine ingreep spaart Bebat nu jaarlijks 13,5 ton plastic uit, wat past in de verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering van Bebat. Ook de inzamelvaten van Bebat worden gradueel plasticvrij.

Klein van formaat, groots in impact

Een klein gebaar maakt een groot verschil voor het milieu. Dat geldt voor batterijen binnenbrengen, maar ook voor de nieuwe inzamelkubus die Bebat vorig jaar heeft geïntroduceerd. Deze kubus, voorzien van een handige inwerpopening om te bepalen of lege batterijen al dan niet te groot zijn voor een gewoon inzamelpunt, is niet alleen innovatief: ze is ook een pak duurzamer. De kubus vervangt namelijk het plastic inzamelzakje dat al sinds de begindagen van Bebat gebruikt werd om lege batterijen naar een inzamelpunt te brengen.

Tot vorig jaar bedeelde Bebat jaarlijks meer dan 4.5 miljoen plastic inzamelzakjes. Door over te schakelen naar een duurzamere en herbruikbare kartonnen inzamelkubus, spaart Bebat zo 13,5 ton plastic per jaar uit. Bovendien leidt zo’n besparing op plastic indirect ook tot een verlaging van de CO2-uitstoot door in te zetten op een milieuvriendelijker en herbruikbaar kartonnen alternatief.

Ook de andere inzamelrecipiënten worden duurzamer

Bebat zet overigens op alle fronten in op een plasticvrije omgeving. Zo is de organisatie al even bezig met het vervangen van de plastic inzameltonnen die traditiegetrouw terug te vinden zijn bij de vele retail inzamelpunten. Gradueel worden alle tonnen vervangen door duurzamere metalen inzamelvaten. Die inzamelvaten zijn voorzien van ingenieuze telemetriesystemen die ook de logistiek achter het ophalen van volle units beter moet regelen. Zo stapt Bebat niet alleen af van plastic vaten, maar zorgt de organisatie er tegelijkertijd ook voor dat de CO2-uitstoot van haar ophaalsysteem wordt verlaagd. Dankzij een efficiëntere ophaling moeten er immers minder ritten georganiseerd worden, waardoor er weer minder CO2 vrijkomt.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation voor Bebat: “Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor de diensten die je verleent, maar ook voor de manier waarop die diensten worden georganiseerd. Dankzij onze productinnovatie kunnen we ook op dat vlak sterke resultaten neerzetten die tot concrete milieu-impact leiden. Wat de plastic inzameltonnen zelf betreft kunnen we ook al verklappen dat we ze een nuttige herbestemming zullen geven, maar daarover later meer.”

Bebat kon ondertussen al 7.281 nieuwe, duurzamere metalen alternatieven plaatsen en blijft de vloot van plastic vaten vervangen bij scholen, bedrijven en retail inzamelpunten. Bij de recyclageparken werden alle plastic vaten inmiddels vervangen. ​

Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be