Op zoek naar lege batterijen… met een speurhond!

Batterij-speurhond Lola snuffelt naar lege batterijen bij premier Alexander De Croo en op radioredacties.

Tienen, - Premier Alexander De Croo kreeg onlangs ongewoon bezoek: Lola, de speurhond van Bebat, kwam langs om aandacht te vragen voor het belang van het recycleren van gebruikte batterijen. Batterijen inzamelen is namelijk niet meer wat het vroeger was: steeds meer batterijen zijn ingebouwd in toestellen. Bebat wil benadrukken hoe belangrijk het is om ook “niet-zichtbare” batterijen in te zamelen. Daarom bezoekt speurhond Lola vandaag ook verschillende radioredacties.

Lenteschoonmaak? Batterijen inzamelen!

Elk jaar in de lente roept Bebat via een campagne alle Belgen op om hun lege of afgedankte batterijen in te zamelen. Uit onderzoek van Bebat blijkt namelijk dat elke Belg gemiddeld 131 batterijen in huis heeft. Toch schatten de meeste Belgen volgens datzelfde onderzoek dat aantal batterijen 4 keer lager in.

Dat komt omdat heel wat batterijen niet zichtbaar zijn. Een steeds groter aandeel van de batterijen op de markt zijn namelijk lithium-ion batterijen: oplaadbare batterijen in laptops, smartphones, e-bikes, enzovoort. Deze batterijen zijn vaak ingebouwd. Net als andere batterijen is het belangrijk dat ook deze worden ingezameld zodra ze afgedankt zijn. Dit kan door de batterij te verwijderen uit het toestel indien mogelijk, of door het toestel naar een inzamelpunt te brengen, waarna de batterij vakkundig wordt verwijderd.

Eerste missie voor Lola bij de premier thuis

Om deze niet-zichtbare batterijen onder de aandacht te brengen, leidde Bebat een speurhond op. Dit kon, omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat honden bepaalde bestanddelen van batterijen zoals lithium kunnen ruiken. Lola heeft dus letterlijk een neus voor batterijen.

Na enkele tests kreeg niemand minder dan premier Alexander De Croo onlangs bezoek van de Bebat speurhond. Lola ging op zoek naar batterijen in het kantoor en de garage van de premier en spotte er tien batterijen.

“Niet-zichtbare batterijen heeft Lola op een ongelooflijke manier weten te vinden. Maar nog belangrijker is dat we als consument de gewoonte ontwikkelen om batterijen uit afgedankte apparaten te halen. ​ Dat is goed voor het milieu en een win-win voor ons allemaal,” aldus premier Alexander De Croo.
Niemand minder dan premier Alexander De Croo kreeg onlangs bezoek van de Bebat speurhond.
Niemand minder dan premier Alexander De Croo kreeg onlangs bezoek van de Bebat speurhond.

Ook op de redacties van radiozenders Joe, Nostalgie en BEL RTL krijgen ze vandaag bezoek van Lola.

“Wat Lola kan, moet eigenlijk iedereen kunnen, vinden wij bij Bebat. Met het bezoek van onze speurhond aan de premier en de radioredacties sporen we dan ook graag alle Belgen aan om zelf ook volop op zoek te gaan naar alle zichtbare en niet-zichtbare batterijen bij hen thuis en ze allemaal naar een Bebat inzamelpunt binnen te brengen!” licht Fatima Boudjaoui, woordvoerster bij Bebat, toe.

Disclaimer

De Bebat-detection dogs zijn speciaal voor deze actie getraind om lithium als pure stof te detecteren. Het is belangrijk op te merken dat niet alle batterijen lithiumbatterijen zijn, en niet alle lithium batterijen evenveel lithium bevatten. Daarom zijn niet alle batterijen even detecteerbaar.


Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be