SLiBat, de winnaar van de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel, onthult zijn circulaire batterij SLiBat-Tool: de eerste werfbatterij gemaakt van end-of-life elektrische fietsbatterijen

23 maart 2023 - Door de snelle groei van elektrische mobiliteit neemt het aantal end-of-life batterijen toe. SLiBat, een van de winnaars van de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel, heeft dit goed begrepen. De start-up ontwikkelde een werfbatterij gemaakt van afgedankte elektrische fietsbatterijen. Zelfs na gebruik behouden elektrische fietsaccu's immers tot 70% van hun oorspronkelijke capaciteit. Hiermee biedt SliBat een innovatief en uniek product dat flexibel, veelzijdig en op een milieuvriendelijke manier kan worden ingezet op werven die nog niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Slibat doet voor zijn SLiBat-Tool een beroep op de inzameling van end-of-life batterijen van elektrische fietsen. De cellen worden elk afzonderlijk getest op hun vermogen om energie op te slaan en te leveren. Door deze cellen daarna samen te voegen wordt een nieuwe batterij gevormd waarvan de prestaties opnieuw worden getest en geanalyseerd.

 

Op die manier hoeven professionals uit de bouwsector geen gebruik meer te maken van dieselgeneratoren, en verminderen ze op die manier hun milieu-impact. Tegelijk steunen ze ook nog de lokale economie.

Mathieu Depoorter, oprichter van SLiBat: “De bouwsector staat voor één van de grootste uitdagingen van onze economie, aangezien circulariteit ook daar een belangrijk thema moet worden. Dankzij de extra middelen die wij verkregen via de projectoproep van Bebat en Leefmilieu Brussel dragen wij bij aan circulariteit in deze sector."

Bebat en Leefmilieu Brussel hebben een projectoproep gelanceerd om de circulariteit van gebruikte batterijen te bevorderen. Het project van SLiBat ontving €20.000 voor de ontwikkeling van zijn werfbatterij die gemaakt is van afgedankte elektrische fietsbatterijen.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat : “We zijn tevreden dat we circulaire innovatie in Brussel mee kunnen stimuleren en tegelijkertijd onze kennis, expertise en technische knowhow met deze jonge ondernemers kunnen delen. De eerste prototypes zijn alvast veelbelovend. We zijn er dan ook van overtuigd dat de innovaties van onze winnaars zeer binnenkort een sleutelrol zullen spelen voor meer circulariteit in de Brusselse bouwsector."
Frederik Lesseliers, Project Manager Waste Policy bij Leefmilieu Brussel: ​ "Met de projectoproep willen we jonge Brusselse ondernemers aansporen om hun steentje bij te dragen aan de circulaire economie en te innoveren. Dit is namelijk essentieel voor onze planeet. Het gebruik van batterijen is de laatste jaren enorm toegenomen en dat heeft uiteraard een impact op het milieu. We boden de winnaars van de projectoproep financiële steun, specifieke coaching en een netwerkgelegenheid om best practices uit te wisselen. Zeg het voort, in de bouwsector en daarbuiten!"

Fatima Boudjaoui

Woordvoerder, Bebat

Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over SLiBat

SLiBat, of "Second Life Battery", is een start-up die batterijcellen uit de zachte mobiliteit hergebruikt om hun levensduur te verlengen. Mathieu Depoorter en Léa Raymaker leiden dit project. Hun eerste product is de SLiBat-Tool, een werfbatterij dat binnenkort op de markt wordt gebracht.

Mathieu Depoorter

Founder, SLiBat

Over Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel is de administratie voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als openbare dienst heeft Leefmilieu Brussel als opdracht de studie, de opvolging, het beheer en het leveren van expertise op het gebied van lucht, natuur, water, bodem, afval en lawaai. De administratie geeft milieuvergunningen en houdt toezicht op de naleving ervan, ondersteunt milieu educatie, werkt aan informatie- en bewustmakingsprojecten en ontwikkelt haar activiteiten op het gebied van ecologisch bouwen. Leefmilieu Brussel stuurt ook het regionale Lucht-Klimaat-Energie plan. Al deze missies zijn gericht op het behoud van het milieu, het ondersteunen van de bevolking van Brussel en het verbeteren van hun levenskwaliteit.

Pascale Hourman

Woordvoerster, Leefmilieu Brussel

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering en recyclage. Bebat vzw geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 24.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2022 zamelde Bebat meer dan 3.700 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij een oplossing. Over de laatste vijf jaar heeft Bebat reeds meer dan 10.000 batterijen van elektrische voertuigen (EV) opgehaald en laten recycleren door de beste recyclagefirma’s in België en Europa.

Contact

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be