Terug naar school met de (e)-fiets: Enkele tips om langer te genieten
Niet alleen leerlingen en leerkrachten gaan deze week terug naar school, ook de elektrische fiets zal de komende weken vaker in het straatbeeld verschijnen. Meer en meer Belgen laten de auto in de garage staan en kiezen voor dit actieve vervoermiddel. Aan de vooravond van de start van het nieuwe schooljaar en de terugkeer naar het werk, geeft Bebat een update over de recyclagemogelijkheden en enkele tips om de levensduur van je fietsbatterij te verlengen.
Het gebruik van de elektrische fiets is de laatste jaren erg toegenomen. Tussen 2019 en 2021 is de verkoop van e-bikes met bijna 20%*gestegen. Deze tendens zal zich in de toekomst waarschijnlijk verderzetten omdat steden steeds meer ruimte vrijmaken voor tweewielers. Wat kan je doen om je fietsbatterij zo optimaal mogelijk te laten werken en zo haar levensduur te verlengen? En wat gebeurt er met de fietsbatterijen wanneer ze niet meer gebruikt worden?
Steeds volledig opgeladen
De levensduur van de batterij van een elektrische fiets is niet oneindig. Gemiddeld is dit ongeveer 3 tot 5 jaar, maar enkele goede gewoonten kunnen die termijn aanzienlijk verlengen. Eerst en vooral, laad de batterij regelmatig volledig op en laat ze niet volledig leeglopen. Het maakt niet uit of de batterij nieuw is of niet, maar door haar volledig leeg te laten lopen, verkort haar levensduur geleidelijk. Om dat te vermijden, laad je best de batterij na elk gebruik een paar minuten op, vooraleer de accu leeg is. Gebruik je de fiets niet tijdens de winter? Laad dan de batterij eenmalig op tot 80% en herhaal dit proces maandelijks.
Hete zomer, strenge winter… bescherm de fietsbatterij tegen extreme temperaturen.
- Als het vriest
De koude kan bijtend zijn in onze noordelijke streken en dat is erg nadelig voor de levensduur van de batterij. Om een optimale werking van je fietsbatterij te garanderen, leg je ze best binnenshuis en laad ze ook niet op in de koude. Na een winterse fietstocht, raden we aan om de batterij eerst 30 minuten binnen te laten acclimatiseren alvorens ze op te laden.
- Als het warm is
De afgelopen zomer heeft ons getoond dat, zelfs in België, hete temperaturen niet abnormaal zijn. Het lijkt misschien zo dat een fietsbatterij beter presteert bij warm weer, maar pas op voor onaangename verrassingen. Bij heet weer kan de batterij spontaan leeglopen waardoor ze permanent beschadigd raakt. Om dit te vermijden, stal je best je fiets altijd in de schaduw en leg je de batterij best binnen, weg van de warmte.
Wat als de batterij leegloopt? Geen paniek, er bestaan oplossingen
Als de batterij beschadigd is, of een verminderde werking heeft, kan een specialist de batterij nieuw leven inblazen. Het is echter niet aangeraden om de batterij zelf te herstellen. Een batterij openen vereist een zekere kennis en het is zeker mogelijk dat een fietsaccu nog meer dan 25V heeft, zelfs wanneer het display weergeeft dat hij leeg is. Als reparatie geen optie is, kan je een nieuwe fietsbatterij bestellen bij je fietshandelaar. Zo ben je zeker dat de batterij aangepast is aan jouw model van fiets.
Zodra de batterij gerecycleerd is, doet Bebat zijn werk
Nadat de gebruikte** batterij naar het recyclagepark of de fietshandelaar is gebracht, recycleert Bebat de metalen die erin zitten, zoals koper, mangaan en kobalt. Deze metalen worden gebruikt om verschillende producten zoals brilmonturen of nieuwe fietsen te maken.
Om een inzamelpunt te vinden, ga naar Bebat.be of gebruik de app “Recycle!”
* Volgens de vergelijkende studie van Traxio die in 2021 werd gepubliceerd.
** als de batterij opgeblazen of beschadigd is, is het raadzaam om beide polen met tape af te plakken en de batterij veilig terug te brengen. Als u de batterij niet op een veilige manier uit uw fiets kunt verwijderen, kunt u de fiets best terugbrengen naar uw fietshandelaar.
Fatima Boudjaoui
Florence Cooreman