Tot de finish met je lege batterijen!
Tienen, - Deze lente bundelen Bebat en de OVAM de krachten voor de lancering van de nieuwe batterij-inzamelcampagne "Ga tot de finish met je lege batterijen!". De campagne loopt van 3 april tot en met 7 mei en wil Vlaamse gezinnen extra stimuleren om hun lege batterijen in te zamelen en in te leveren bij een inzamelpunt.
Lege batterijen inzamelen...Tot de finish
Bebat roept op om kasten en lades te controleren op achtergebleven batterijen en deze in te zamelen in de Bebat-inzamelkubus. Na het inzamelen van alle lege batterijen, moeten ze tot de finish gebracht worden door ze in te leveren bij een Bebat-inzamelpunt in de buurt.
Er zijn meer dan 24.000 Bebat-inzamelpunten in België, waaronder supermarkten, doe-het-zelfzaken en recyclageparken. Gemiddeld kan iedereen een inzamelpunt vinden binnen een straal van 400 meter.
Bebat daagt de Belgen uit: ga op zoek naar alle lege batterijen
Met de campagne wil Bebat het bewustzijn vergroten over het aantal batterijen dat mensen in huis hebben en hen aanmoedigen om deze niet alleen in te zamelen, maar ook daadwerkelijk in te leveren bij een inzamelpunt. Zo kunnen de batterijen 'de finish' bereiken, waarna Bebat ze verder kan recycleren.
De inzameling van lege batterijen is belangrijk, omdat zij een waardevolle bron van herbruikbare grondstoffen vormen. Een gemiddeld Vlaams gezin heeft maar liefst 33 lege batterijen in huis, wat betekent dat er 33 kansen zijn om deze batterijen een nieuw leven te geven. Met de grondstoffen van 13 batterijen kan er bijvoorbeeld een nieuw brilmontuur worden gemaakt. De grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt in vele andere toepassingen!
Voor meer informatie over de campagne en het vinden van het dichtstbijzijnde inzamelpunt, surf naar: www.bebat.be/nl/finish
Fatima Boudjaoui
Florence Baekelandt
Over de OVAM
De OVAM is een Vlaamse overheidsdienst die ervoor zorgt dat we in Vlaanderen op een doordachte en milieubewuste manier omgaan met afval, materialen en bodem. We geven richting aan het beleid rond afval, materialen en bodem en beïnvloeden zo de uitvoering van de wetgeving. Onze bodem beschermen we door de bodemkwaliteit in Vlaanderen te controleren, verontreinigingen te voorkomen en bodemsaneringen ambtshalve uit te voeren.
We helpen gezinnen en bedrijven om afval te vermijden en juist te sorteren. Samen met alle Vlamingen werken wij aan een circulaire economie, om zo de levensduur en het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren.
Jan Verheyen