Tuin- en doe-het-zelf gereedschap op batterijen veroveren Belgische tuinen

- Van bosmaaiers over zwembadstofzuigers tot heggenscharen, steeds meer draadloos gereedschap vindt zijn weg naar de Belgische tuinen. Wat moeten we weten over deze nieuwe werktuigen op batterijen? Hoe kun je ze het beste onderhouden om een maximale levensduur te garanderen? Nu de vakantie en de lange middagen in de tuin aanbreken, maakt Bebat de balans op.

Van de grote klassiekers tot ongewoon tuingereedschap

Veel tuin- en doe-het-zelf gereedschap is nu verkrijgbaar in een draadloze versie, en dat is maar goed ook! Ze zijn gemakkelijker in gebruik en ecologischer en hebben daarom hun weg gevonden naar de kelders en tuinhuisjes van de Belgen. Hoewel niemand raar opkijkt bij het zien van robotgrasmaaiers of kettingzagen, heeft Bebat ook enkele ongebruikelijke nieuwkomers in onze tuinen gespot. Dan hebben we het over bijvoorbeeld zwembadreinigers of buitenthermometers. Zelfs wiedmachines, verticuteermachines en hogedrukreinigers op batterijen behoren tot de werktuigen waarvan Bebat de gebruikte batterijen recycleert. Daarnaast staan in onze bloemperken soms ook grappige voorwerpen met batterijen, zoals decoratieve molens en tuinkabouters.

Geknipt voor de tuinier

Draadloze robotmaaiers, zagen, trimmers en heggenscharen zijn praktisch. Ze hebben bijvoorbeeld geen stroomkabel nodig, waardoor ze flexibeler kunnen worden gebruikt en die vervelende kabelbreuk tijdens bijvoorbeeld een snoeibeurt van de heg kan worden vermeden. Ze worden meestal aangedreven door lithiumbatterijen, met als voordeel dat die gedurende lange tijd energie opslaan. De tuinman moet er gewoon voor zorgen dat de batterijen goed opgeladen zijn.

Zorg dragen voor tuingereedschap betekent zorg dragen voor hun batterij

De batterij speelt een cruciale rol in de prestaties en de kwaliteit van ons tuingereedschap. Hieronder volgen enkele tips van Bebat over hoe u de batterijen best onderhoudt om een maximale levensduur te garanderen: ​

  • Bewaar de batterij droog en op kamertemperatuur.
  • Zorg ervoor dat de batterij voor gebruik is opgeladen tot ten minste 50% en idealiter 80%. Dit zal het risico op diepe ontlading verminderen.
  • De batterij moet regelmatig worden opgeladen en ontladen. Als u het toestel lange tijd niet gebruikt, moet u de batterij ten minste een of twee keer per jaar opladen.
  • Het is geen goed idee om de batterij voortdurend in het apparaat te laten.
  • Blijf tijdens het opladen altijd in de buurt van uw batterij en laad hem nooit 's nachts op.
  • Staat uw gereedschap de hele dag buiten? Haal de verwijderbare batterijen eruit en bewaar ze binnen op een veilige, warme en droge plaats. Informeer u zeker ook eens over de speciale accubeschermingshoezen.
  • Raadpleeg regelmatig de handleiding van uw gereedschap - het is een schat aan informatie!
  • Als de gebruiksduur van een gereedschap drastisch afneemt, betekent dit waarschijnlijk dat de batterij het einde van zijn levensduur heeft bereikt en moet worden vervangen.

Afhankelijk van hun grootte en hun toestand kunnen gebruikte batterijen worden gedeponeerd in de bekende inzamelkubus van Bebat (en vervolgens in een inzamelpunt), op school, in de winkel of in het recyclagepark. Op de website van Bebat staat allerhande informatie over de juiste manier om gebruikte of beschadigde batterijen te recycleren.


Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be