Zichtbaar én onzichtbaar: Bebat en de OVAM lanceren campagne om àlle lege batterijen in te zamelen

Tienen, - Van 1 tot en met 31 oktober lanceren Bebat en de OVAM in Vlaanderen een nieuwe batterij-inzamelactie onder de noemer "Je lege batterijen, recycleer ze allemaal". Hiermee roepen de organisaties op om “onzichtbare” batterijen zichtbaar te maken. Iedereen heeft batterijen in huis waar je niet meteen aan denkt: Volgens een studie van iVOX heeft de Vlaming gemiddeld 151 batterijen in huis, waarvan maar liefst 82 verstopt in apparaten. Door al die batterijen in te zamelen, kan Bebat de grondstoffen recupereren en ze een nieuw leven geven.

Lege batterijen vind je overal: klein of groot, bekend of onbekend, zichtbaar of onzichtbaar. Dat er batterijen in de afstandsbediening en in de wandklok zitten, weten de meeste consumenten wel. Maar heb je al gedacht aan de herlaadbare batterij in een koptelefoon, de accu van een boormachine, of de batterijen in een elektrische tandenborstel? Ook al zijn ze “onzichtbaar”, ook die batterijen moeten gerecycleerd worden eens ze afgedankt zijn.

Volgens een iVOX-studie in opdracht van Bebat heeft de Vlaming gemiddeld maar liefst 151 batterijen in huis, waarvan 82 in apparaten. Toch schatten de meeste Vlamingen volgens datzelfde onderzoek dat aantal batterijen 4 keer lager in.

Bij Bebat zijn echt alle batterijen welkom! Elke ingezamelde batterij is immers een bijdrage aan de circulaire economie, doordat ze grondstoffen bevatten die anders rechtstreeks moeten ontgonnen worden uit de natuur.

De lat hoog blijven leggen

Dat de Belgen het al enorm goed doen op het vlak van het inzamelen van hun lege batterijen, is een feit. In 2022 werd maar liefst 3.717 ton ingezamelde batterijen binnengebracht bij Bebat en dat was, voor het zoveelste jaar op rij, een recordaantal. Toch wil Bebat de lat nog hoger leggen en de consument blijven stimuleren om echt al hun lege batterijen binnen te brengen, ook degene waar je niet meteen aan denkt.

Nele Peeters, Director Marketing, Operations & Innovation bij Bebat: "België doet het al heel goed wat betreft batterij-inzameling. Maar in onze huidige snel veranderende wereld komen er steeds meer nieuwe toepassingen met batterijen of nieuwe soorten batterijen op de markt. Het is dan ook belangrijk dat ook deze “onzichtbare” batterijen op een correcte manier worden afgedankt. Enkel zo kunnen we samen volop inzetten op circulariteit. Met deze actie wil Bebat meer bewustzijn creëren over het feit dat batterijen echt overal zijn, en roepen we iedereen op om vandaag nog al je lege batterijen - zichtbaar en onzichtbaar - binnen te brengen in één van de meer 24.000 Bebat inzamelpunten!”

De nieuwe campagne start op 1 oktober en loopt tot het einde van de maand, zowel in het straatbeeld, als op radio en tv en op social media. ​


Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be