Zorgeloos kamperen? Denk aan je batterijen!

Tienen, - De zomer is de uitgelezen periode om er met de tent op uit te trekken. Op kamp, op een festival, of op reis met vrienden of familie,… voor vele mensen is kamperen dé succesformule voor de ideale zomertrip. Tegenwoordig zijn er een paar technologische must-haves die kampeerders maar best voorzien in hun rugzak. Want wat als je net die mooie zonsondergang niet kunt vastleggen op camera omdat je gsm geen batterij meer heeft? Of hoe vermijd je dat je zaklamp in het midden van de nacht uitvalt? Voor wie zich deze zomer aan een kampeeravontuur waagt, heeft Bebat enkele tips om ervoor te zorgen dat apparaten met batterijen zo lang mogelijk meegaan.

Licht in de duisternis

Zonder een goede zaklamp ben je nergens tijdens een kampeertrip. Er zijn verschillende oplaadbare modellen op de markt. Een hoofdlamp is ongetwijfeld het ideale hulpmiddel, want het laat je toe om op zoek te gaan naar je trui of de muggenmelk terwijl je je beide handen vrij hebt. Kampeerlampen zijn dan weer gezellig voor bij het eten. Ook een leeslampje is een uitkomst!

Opladen in de auto is de boodschap!

Thuis kunnen we overal en continu onze toestellen opladen. Tijdens het kamperen is dat niet altijd zo eenvoudig. Neem daarom zoveel mogelijk laders mee in de auto onderweg en laad je smartphone, camera en hoofdlamp op tijdens de rit. Op die manier start de reis al met opgeladen batterijen in alle apparaten en kun je een heel eind weg. Zorg er wel voor dat de kabels goed opbergt bij het verlaten van de auto, want overal zijn mensen geïnteresseerd in een lader voor hun smartphone.

Tips voor je smartphone-batterij

Ook bij het kamperen valt de smartphone niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, zelfs als we ons in the middle of nowhere bevinden. Wanneer er tijdens het kamperen een paar dagen geen mogelijkheid is om je smartphone op te laden, kunnen de volgende tips helpen om de batterij zo lang mogelijk te laten meegaan:

  • Zet de gsm op vliegtuigmodus. De meeste smartphones verbruiken redelijk wat batterijcapaciteit bij het zoeken naar verbinding als er geen bereik is. Door je smartphone op vliegtuigmodus te zetten kun je even écht ontspannen en ten volle genieten van al het moois.
  • Dim de helderheid van het scherm. Wanneer je smartphone al redelijk wat batterijcapaciteit heeft verbruikt, kan deze beslist nog een stuk langer meegaan door de helderheid van het scherm aan te passen.
  • Veel smartphones hebben ook een energiebesparende modus. Schakel die al in bij een volle batterij, in plaats van wanneer je gsm bijna plat is.
  • Neem een powerbank mee op zonne-energie. Het is zomer, dus met een beetje geluk schijnt de zon tijdens de hele kampeertrip en kun je de energie van de zon nog benutten ook. Kies bij voorkeur een powerbank waar je een (lange) kabel aan kan koppelen. Zo kan de smartphone zelf beschut liggen van de zon en blijft de batterij ervan goed beschermd.

Bescherming van batterijen tegen de (extreme) weersomstandigheden

Het is belangrijk om batterijen zo goed mogelijk te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Bebat geeft daarom het volgende advies:

  • Laat de batterijen onderweg en tijdens het kamperen zoveel mogelijk in de apparaten zitten.
  • Eventuele reservebatterijen blijven best in de verpakking tot je ze wilt gebruiken.
  • Laat batterijen zeker niet langdurig in de zon liggen.
  • Bescherm de batterijen hoog en droog. Ook tijdens een zomerreis kan het helaas wel eens regenen. Dan is het best om te vermijden dat er een zaklamp of gsm in contact komt met de natte ondergrond van de tent. Batterijen die in contact komen met water kunnen zorgen voor een kortsluiting, wat er dan weer toe kan leiden dat de batterijen langdurige schade oplopen of zelfs beginnen lekken.

Tot slot: ook op vakantie is recycleren belangrijk. Hou je lege batterijen daarom goed bij en breng ze bij thuiskomst naar een van de 24.000 Bebat inzamelpunten! Ook oplaadbare batterijen gaan niet eeuwig mee en mogen worden binnengebracht bij een inzamelpunt, zodat Bebat ze kan recycleren.


Florence Baekelandt

Consultant, Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bebat

Bebat is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat vzw staat in voor de inzameling, sortering, hergebruik en recyclage van gebruikte batterijen. Bebat vzw geeft ze een nieuw leven en behoort hiermee tot de wereldtop. In de meer dan 25.000 inzamelpunten over het volledige land kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. In 2023 zamelde Bebat meer dan 3.900 ton batterijen in. De wereld van de batterijen verandert snel waardoor er steeds nieuwe toepassingen op de markt komen. Dankzij onze in house technische kennis en expertise bieden wij voor elke batterij: van de kleinste knoopcel tot de grootste industriële of EV-batterij een oplossing.

Neem contact op met

Walstraat 5 B-3300 Tienen België

+32 16 76 88 00

www.bebat.be